Jučer je održana 15. sjednica makarskog Gradskog vijeća na kojoj su vijećnici jednoglasno podržali odluku o osnivanju Javne ustanove Javna vatrogasna postrojba Grad Makarska.

Kako je izvijestio Dražen Kuzmanić, v. d. pročelnika Odjela za društvene djelatnosti, sada predstoji formiranje Upravnog vijeća, donošenje Statuta, izrada Programa te javnim natječajem izbor zapovjednika. U javnoj vatrogasnoj postrojbi bit će 26 zaposlenih, a makarsko Dobrovoljno vatrogasno društvo ostaje i dalje i imat će jednog zaposlenika.

Kada bude završena procedura sve akte mora potvrditi Ministarstvo unutarnjih poslova, koje dodjeljuje sredstva, a ona će biti oko pet milijuna kuna godišnje. Valja podsjetiti da je Grad za DVD Makarska iz svog proračuna izdvajao dva milijuna kuna.

Gradonačelnik Jure Brkan je podsjetio da su preduvjeti za formiranje profesionalne vatrogasne postrojbe stvoreni kada je Gradsko vijeće donijelo Plan zaštite od požara, a njome će dosadašnja kvalitetna zaštita od požara biti na još većoj razini. Prostor i oprema će se regulirati ugovorom između Javne vatrogasne postrojbe i DVD-a Makarska.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Ožić-Bebek naglasio je da je ovo veliki korak u podizanju kvalitete zaštite od požara, kako za građane i goste tako i same vatrogasce koji će imati bolje uvjete rada. Ustrojit će se danonoćno dežurstvo, a očekuje se da će država još više ulagati u obuku i opremu vatrogasaca. Tijekom rasprave oba kluba vijećnika istaknula su veliki značaj osnivanja profesionalne vatrogasne postrojbe za Makarsku.

Županijski vatrogasni zapovjednik i dugogodišnji zapovjednik makarskih vatrogasaca Dražen Glavina jedan je najzaslužnijih da je osnovana makarska Javna vatrogasna postrojba.

– Sretan sam da vatrogastvo u Makarskoj ide naprijed, imat ćemo bolju zaštitu. Drago mi je i da je Grad donio takvu odluku, hvala im što misle na vatrogasce. Radi se o našem dugogodišnjem nastojanju i sretan sam što je napokon ostvareno – kazao je Glavina za Dalmacija Danas.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime