VELIKI DAN ZA HRVATSKU METEOROLOGIJU Postavljena meteo postaja na vrh Hrvatske: Podaci sa Sinjala na Dinari dostupni online!

Od sada svi korisnici mogu u realnom vremenu besplatno pratiti temperaturu i vlažnost zraka sa samog vrha Hrvatske

Bilo je to u lipnju 2016. kada je skupina entuzijasta okupljena u inicijativi MeteoDinara postavila prvu meteorološku postaju na najvišu hrvatsku planinu. Automatska meteorološka postaja tada je postavljena ispred planinarskog skloništa Pume na 1630 metara nadmorske visine, ispod vrha Velika Duvjakuša na Dinari. Bila je to druga postaja po nadmorskoj visini u Hrvatskoj, odmah iza one na Svetom Juri na Biokovu. Ova mjerna postaja, zahvaljujući višegodišnjem trudu spomenute ekipe, kontinuirano bilježi i u realnom vremenu šalje na Internet razne meteorološke parametre poput temperature, vlage i tlaka zraka, brzine vjetra, količine oborina, UV indeksa, broja sunčanih sati, a uz sve su postavljene i panoramske meteorološke kamere.


Svi produkti potpuno su besplatni za javnost i službe izletnicima, planinarima, gorskim spašavateljima, vatrogascima, vojsci i svima onima koje iz bilo kojeg razloga zanimaju klimatološke i prirodne specifičnosti najviše hrvatske planine. Možete ih pratiti na ovom linku.

Ekipu MeteoDinare čine pojedinci iz raznih grupacija poput Hrvatske gorske službe spašavanja, udruge Crometeo, planinarske udruge Dinaridi, Javne ustanove SDŽ More i krš, i brojni volonteri. Ovdje je bitno naglasiti da za realizaciju ovog iznimno zahtjevnog projekta nije korišten javni novac već se nabavka opreme financirala iz donacija, a sav posao obavljao se isključivo na volonterskoj osnovi.

Projekt MeteoDinara ove jeseni otišao je veliki korak naprijed. Nakon što se timu pridružio Slaven Damjanović, apsolvent Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu i osnivač startupa eAgrar, počelo se razmišljati o postavljanju automatske meteorološke postaje na najvišu točku Hrvatske. Radi se o vrhu Sinjal na Dinari na 1831 metar nadmorske visine.

SJAJAN PROIZVOD APSOLVENTA FESB-a: Slaven Damjanović stvorio eAGRAR, najboljeg prijatelja svakom poljoprivredniku


Za razliku od postavljanje postaje kod planinarskog skloništa Pume, ova lokacija ne sadrži bilo kakvu infrastrukturu i ima još surovije vremenske prilike. Ipak, dosadašnje spoznaje oko postavljanje meteoroloških postaja na visokim planinama u kombinaciji s novim spoznajama oko slanja podataka rezultirale su jučerašnjom akcijom desetak volontera MeteoDinare koje su na vrh Hrvatske iznijeli metalne stupove i svu potrebnu opremu, te su postavili i instalirali meteorološku postaju koju je izradio Slaven Damjanović. Postaja je odmah slala podatke u internu mrežu, a već za nekoliko sati podaci u vidu temperature i vlažnosti zraka bili su javno dostupni i mreži Pljusak.com, te im direktno možete pristupiti s ovog LINKA. Za prijenos podataka uređaj koristi LoRaWAN mrežu čije korištenje je omogućila tvrtka Odašiljači i veze kroz njihovu platformu Smartino IoT.

– Postaja ima bateriju koja u normalnim okolnostima može trajati i nekoliko godina, no znamo da nas čekaju “debeli” minusi na Sinjalu, kao i ostali surovi uvjeti. Međutim, očekujemo da bi ovdje baterija mogla trajati i godinu dana, nakon čega ćemo je zamijeniti. Uvijek postoje i situacije, odnosno komplikacije koje je teško predvidjeti. U svakom slučaju ćemo pozorno pratiti rad postaje, i ako se pojave problemi, baš kao i na primjeru Velike Duvjakuše, radit ćemo unaprijeđena koje će voditi stabilizaciji slanja podataka, odnosno maksimalnom mogućem vremenu u kojem će postaja biti online.Podaci se se Sinjala šalju svako 15 minuta. Opredijeli smo se za osnovne podatke, a to su temperatura i vlaga. Iz iskustva znamo da bi mjerenje vjetra tu bilo vrlo problematično, bilo da se radi o ultrazvučnom ili klasičnom anemometru, ne vjerujemo da uopće postoji takav koji bi bio iskoristiv u hladnijem dijelu godine, a zbog niskih temperatura i nemogućnost spajanja grijača, oborine također ne možemo mjeriti. Panoramske kamere s vrha Hrvatske zasad ostaju želja, ali i to bi se sljedećih godina moglo promijeniti ako nađeno način financiranja projekta – kazao nam je član tima MeteoDinare Slaven Damjanić iz eAgrara.

Inače, osim što je PU Dinaridi jučer uvelike pomogla projekt postavljanje meteo postaje na Sinjal, članovi su postavili i četiri metalna planinarska stupa na novu planinarsku stazu u izgradnji od Sinjala do planinarskog skloništa Zlatko Prgin.

MeteoDinara već ima planove za nove projekte na Dinari, a o tome će javnosti biti pravovremeno obaviještena.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime