VELIKA PROMJENA REŽIMA NA GRANICI Nova pravila: I hrvatski građani moraju imati test ili idu u samoizolaciju

U Hrvatsku bez negativnog PCR testa više neće moći ulaziti ni hrvatski državljani iz Bosne i Hercegovine i drugih susjednih zemalja


Na snazi su nove mjere za prelazak hrvatske granice.


Od ponoći je novom odlukom koju je jučer donio Stožer civilne zaštite dozvoljen ulazak u Hrvatsku samo uz predočenje negativnog PCR testa na COVID-19 ne starijeg od 48 sati ili uz obavezno testiranje nakon ulaska u Hrvatsku i odlazak u samoizolaciju dok se čekaju nalazi testa. Od tog su pravila izuzete samo zemlje EU i schengenskog prostora te zemlje pridružene tom prostoru odnosno njihove regije koje su na zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Velika promjena režima na granici je to da kod utvrđivanja uvjeta za ulazak u Hrvatsku graničnim policajcima više nije presudno državljanstvo putnika, nego epidemiološka situacija područja odnosno regije iz koje putnik dolazi.

To će značiti da u Hrvatsku bez negativnog PCR testa više neće moći ulaziti ni hrvatski državljani iz Bosne i Hercegovine i drugih susjednih zemalja, piše Index.

Nove će strože mjere zahvatiti i hrvatske državljane koji se vraćaju iz EU zemalja odnosno regija koje su u crvenom te trećih zemalja koje su izvan EU, uz neke izuzetke.

Nova, stroža pravila

Zabrana ulaska u Hrvatsku ne odnosi se na one koji dolaze neposredno iz država ili regija članica Europske unije odnosno schengenskog prostora ili država pridruženih schengenskom prostoru, koje su na zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (dostupni na ovom linku). No valja napomenuti kako je među EU zemljama i zemljama koje spadaju u schengenski prostor trenutno u zelenom samo djelić jugozapada Finske.Za putnike iz takozvanih zelenih regija, kojih trenutno gotovo i nema, važno je da su preko zemalja kroz koje prolaze do Hrvatske tranzitirali. Ako na ulazu u Hrvatsku dokažu da se nisu zadržavali u područjima kroz koja tranzitiraju prema Hrvatskoj, mogu ući u Hrvatsku bez PCR testa.

Tko sve može ući bez negativnog testa

Postoji i sustav izuzetaka za kategorije osoba koje ne moraju imati negativan test, a to su pogranični zdravstveni radnici, učenici, studenti i stažisti koji svakodnevno putuju, uz uvjet da ne borave u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske dulje od 12 sati.

Bez testiranja i samoizolacije ulaz je dopušten i za pomorce, radnike u sektoru prometa i pružatelje usluga prijevoza, diplomate, osoblje međunarodnih organizacija, osobe koje putuju iz nužnih obiteljskih ili poslovnih razloga, uključujući i novinare, putnike u tranzitu uz obvezu da Hrvatsku napuste u roku od 12 sati od ulaska te pacijente koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.

Granična policija će preko granica u svojstvu pograničnih radnika puštati i druge kategorije putnika koji zbog naravi svog posla ili zanimanja imaju potrebe učestalog prelaska državne granice (na primjer, sportaši koji igraju za klubove u susjednoj državi).

Tko može ući iz trećih zemalja

Putnicima sa slobodom kretanja unutar EU i Europskog gospodarskog prostora, odnosno državljanima članica EU, schengenskog prostora ili zemalja pridruženih schengenskom prostoru i članovima njihovih obitelji te državljanima trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem, ako dolaze iz trećih zemalja, ulazak u RH dozvolit će se uz negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili uz samoizolaciju do zaprimanja negativnog testa na testiranju u Hrvatskoj.

Ako netko tko spada u ovu kategoriju ima negativan PCR test napravljen u Hrvatskoj zbog kratkotrajnog putovanja u drugu državu i vraća se u Hrvatsku u roku kraćem od 48 sati, odnosno u roku važenja testa, od njega se neće tražiti novi test.

PCR test se ni u ovom slučaju neće tražiti od zdravstvenih djelatnika, istraživača u zdravstvu i djelatnika u skrbi za starije, pograničnih radnika, osoblja u prometnom sektoru, diplomata, vojnog i policijskog osoblja, humanitarnih djelatnika i civilne zaštite u obavljanju dužnosti, putnika u tranzitu i osoba koje putuju radi školovanja, javlja Index.

Treće zemlje iz kojih nije potreban PCR test

U skladu s preporukom Vijeća EU negativan PCR test se neće tražiti od putnika iz još nekoliko zemalja. Trenutno se radi o putnicima koji dolaze iz Australije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Singapura, Južne Koreje, Tajlanda, Urugvaja, Kine te posebnih upravnih područja NR Kine – Hong Konga i Makaa. Uvjet je da ne pokazuju znakove bolesti te da nisu bili u bliskom kontaktu s oboljelim.

Na državljane trećih zemalja, dakle nečlanica EU, schengenskog prostora i zemalja pridruženih schengenskom prostoru, primjenjuju se ista pravila kao i iz ranijih odluka koje je donosio Stožer i mogu ući u Hrvatsku jedino ako su zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici u skrbi za starije, pogranični radnici, osoblje u prometnom sektoru, diplomati, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i civilna zaštita u obavljanju dužnosti, putnici u tranzitu i osobe koje putuju radi školovanja te pomorci.

Svi koji ulaze u RH moraju imati negativan PCR test ili u samoizolaciji čekati nalaz

 

Za ulazak u Hrvatsku svi putnici moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili moraju u samoizolaciji u Hrvatskoj čekati rezultate testa, kazao je u utorak voditelj službe za susjedne zemlje policijske Uprave za granicu Tomislav Kufner.

”Nova odluka vrijedni za sve putnike, neovisno o državljanstvu pa tako i za Hrvate koji se trenutno nalaze izvan zemlje”, rekao je Kufner za N1 dodajući da je trenutno u EU samo jedan otok u Finskoj u epidemiološkoj “zelenoj zoni”.

Kufner je pojasnio da su iznimke prekogranični radnici, zdravstveni radnici, studenti, stažisti, diplomati, putnici u tranzitu i djelatnici prometnog sektora ”koji po ulasku moraju biti samo 12 sati u Hrvatskoj ili prilikom izlaska ne smiju boraviti vani više od 12 sati”.

Dodao je da će se omogućiti ulazak bez testiranja za osobe koje imaju neodgodive osobne razloge poput smrtnih slučajeva i liječenja.

Govoreći o državljanima trećih zemalja Kufner je istaknuo da oni mogu ući samo ako se radi o iznimkama sličnim onima koje vrijede za državljane zemalja EU, ali u tom slučaju moraju imati PCR test.

Za blagdane se ipak očekuje gušći promet

Analizirajući situaciju na graničnim prijelazima, Kufner je ocijenio da posljednjih mjeseci nije bilo gužve jer su ostale zemlje u okružju uvele strože mjere i zahtijevale PCR test. Dodao je i kako policija za božićne blagdane očekuje gušći promet.

Na upit hoće li nove mjere smanjiti broj ulazaka u Hrvatsku, Kufner je odgovorio da “vjerojatno hoće jer PCR test stoji od 500 do 700 kuna pa će putnici vagati svrhu dolaska i cijenu testa”.

Kufner je podsjetio da je ljetos više od polovice putnika prije ulaska u Hrvatsku koristilo stranicu Enter Croatia putem koje su ispunili podatke i najavili svoj dolazak.

“Preporuka je svima da to koriste jer skraćuje graničnu proceduru. Ako ste se prijavili, epidemiološke podatke ne treba ispisivati na pograničnoj kućici, već će se oni vidjeti skeniranjem putovnice”, zaključio je.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
3
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
6
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime