Posmrtni ostaci ukupno 30 osoba ekshumirani su na području općine Zagvozd tijekom terenskog istraživanja, probnog iskapanja i ekshumacije koju je provela i koordinirala Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, uz sudjelovanje drugih nadležnih institucija.

Radi se o posmrtnim ostacima žrtava stradalih 10. studenog 1944. godine.

Smatralo se da lokacija označena križem krije više desetaka tijela pripadnika oružanih snaga NDH i civila.

Već od ranije se pretpostavlja da je na toj lokaciji pokopano deset ljudi s makarskog područja i to Ante Antunović, Pere Antunović, Ivan Mile Divić, Julije Jurišić, Ante Kržanić, Čedomil Nediljko Letica, Miljenko Pavišić, Ante Staničić, Vinko Staničić, Niko Vranješ, a pripadaju li pronađeni ostaci njima, saznat će se nakon DNK analize.

Na drugoj lokaciji, nešto dalje, prema Rašćanima, ekshumirani su ostaci šest osoba. Pretpostavlja se da se radi o svećenicima i civilima stradalim 4. studenog 1944. godine.

Obrađene tri lokacije

U razdoblju od 19. do 27. listopada 2018. godine obrađene su tri lokacije, dvije masovne i jedna pojedinačna grobnica.

Na lokaciji Jerkuša iz tri grobne jame ekshumirani su posmrtni ostaci 24 osobe, dok su na području Lovrinčevića na lokacijama Sudišće-kod bora ekshumirani posmrtni ostaci jedne, a na lokaciji Mavića ograda pet osoba. Svi ekshumirani posmrtni ostaci prevezeni su na Odjel patologije KBC-a Split na daljnju stručnu obradu.

Ove terenske aktivnosti Uprava za zatočene i nestale iskoristila je i kako bi, kroz razgovore s lokalnim stanovništvom, prikupila nova ili dodatna saznanja o mjestima pojedinačnih i masovnih grobnica na širem području Splitsko-dalmatinske županije.

Uprava za zatočene i nestale svoje terenske aktivnosti provodi temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja (NN 143/2012).

Ministarstvo hrvatskih branitelja i ovim putem zahvaljuje svim nadležnim sudionicima uključenima u ovaj proces istraživanja – Zapovjedništvu za potporu Ministarstva obrane i Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinskoj, a posebno općini Zagvozd koji su kroz kvalitetnu zajedničku suradnju na terenu dali svoj doprinos uspješnom provođenju ovih aktivnosti.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime