Vela Noć muzeja dolazi iz Vele Luke

Veloluški entuzijazam jednostavno je nedohvatljiv! Velika festa ovoga puta dolazi iz Centra za kulturu koji će prezentirati vrijedne eksponate za svekoliki gledateljski puk. A kakva bi to festa bila da se ne zakanta?Centar za kulturu Vela Luka pridružio se i ove godine kulturnoj manifestaciji Noć muzeja koja će se održati u petak, 29. siječnja s početkom u 18h. Prema preporukama Hrvatskog muzejskog društva, 16. digitalna Noć muzeja odvijat će se virtualno pod temom „Zadaće muzeja u uvjetima kriza“.

O tome smo popričali višom kustosicom Radom Dragojević Ćosović.

-Jedna od glavnih zadaća muzeja je edukacija i očuvanje sjećanja. Ove godine  u suradnji s Inicijativom za promicanje pomorske baštine Vela Luka, kojom prigodom će biti predstavljen važan segment velolučke pomorske baštine velolučkog brodara „Dalmatinska plovidba“. Pozivam srdačno sve čitateljice i čitaoce Dalmacija Danas da nas poprate U Noći muzeja. Imat će što vidjeti i čuti! Centar za kulturu Vela Luka i Inicijativa za promicanje pomorske baštine Vele Luke predstavit će kalendar “Pomorstvo Vele Luke 2021 – Obalna i Dalmatinska plovidba” kojim se prezentira bogata pomorska baština Vele Luke, ovaj put fokusirana na nekad uspješnu velolučku brodarsku tvrtku “Dalmatinska plovidba” koja je zapošljavala veliki broj pomoraca iz Vele Luke, otoka Korčule i puno šire te bitno utjecala na život mještana, njihov standard i način života. Prezentacija će biti popraćena prigodnim glazbenim programom, a s ciljem očuvanja i promicanja pomorske baštine koja je jedna od najvažnijih sastavnica našeg identiteta. Kalendar će uz fotografsku prezentaciju predstaviti član Inicijative za promicanje pomorske baštine Vele Luke prof. Tonko Barčot, a na predstavljanju će govoriti ravnatelj Centra za kulturu dr. sc. Dinko Radić i član Inicijative za promicanje pomorske baštine Vele Luke Veselin Oreb.

S vrijednom Inicijativom za promicanje pomorske baštine Vele Luke već ste i prije surađivali, koliko  je meni poznato, odradili ste nekoliko značajnih projekata.

– O da, s velikim zadovoljstvom i povodima. Inicijativa za promicanje pomorske baštine Vele Luke nastala je 2016. godine s ciljem očuvanja, vrednovanja i promicanja velolučke pomorske baštine, a njeni aktivni članovi su Dragiša Barčot, Tonko Barčot, Ivo Žuvela, Ivo Vlašić, Dalibor Vlašić i Veselin Oreb. Iste godine u suradnji s Centrom za kulturu Vela Luka Inicijativa je organizirala veliku dokumentarnu izložbu „Pomorstvo Vele Luke“. O izložbi je snimljen prilog za HRT, a sama izložba bila je najposjećeniji događaj te godine u Centru za kulturu Vela Luka i općenito jedna od najposjećenijih izložbi u proteklih dvadesetak godina u mjestu. Krajem 2017. godine u Centru za kulturu Vela Luka predstavljen je kalendar za 2018. godinu, prvi u nizu kalendara s fotografijama starih velolučkih brodova koje je osmislila Inicijativa. U suradnji s njima Centar za kulturu Vela Luka uspješno je 2018. godine prezentirao zbirku drvenih maketa brodova Nedjeljka Gugića Kotarca u sklopu muzejsko-edukativne akcije „Lađa“ koja se održala u svibnju protekle godine. Zahvaljujući velikom angažmanu i entuzijazmu članova Inicijative, drveni brodovi iz zbirke Nedjeljka Gugića Kotarca su popravljeni, utvrđeno je kojem tipu broda pripada pojedini predmet zbirke, a za četiri najreprezentativnija predmeta zbirke izrađene su kvalitetne drvene vitirne. Zahvaljujući Inicijativi tiskan je i prigodni plakat koji je pratio akciju „Lađa“, a članovi Inicijative nesebično su pomagali u svim tehničkim poslovima potrebnim za kvalitetnu prezentaciju zbirke u sklopu muzejsko-edukativne akcije „Lađa“ (nošenje predmeta, čišćenje, bijeljenje, obrada fotografija Nedjeljka Gugića Kotarca, popravak predmeta i drugo). Zahvaljujući suradnji Centra za kulturu Vela Luka s Inicijativom, dio vrijedne zbirke drvenih maketa brodova Nedjeljka Gugića Kotarca danas se stalno prezentira u prizemlju zgrade Centra za kulturu Vela Luka i predstavlja važan segment prezentacije i očuvanja kulturne, povijesne i umjetničke baštine Vele Luke. Od 2017. do danas Inicijativa za očuvanje pomorstva Vele Luke u Centru za kulturu Vela Luka predstavila je još nekoliko kalendara s fotografijama starih velolučkih brodova s relevantnim podatcima i na ovaj način uvelike doprinijela očuvanju sjećanja na bogati pomorski život našeg mjesta. Svojim nesebičnim zalaganjem i podrškom u realizaciji navedenih projekata Inicijativa za očuvanje pomorstva Vele Luke uvelike je doprinijela očuvanju i prezentaciji kulturne baštine Vele Luke. Treba naglasiti da je rad Inicijative na navedenim projektima bio isključivo volonterski i u slobodno vrijeme svih članova Inicijative.Znam da je za kalendar uvijek bio veliki interes. Kako to da nije promoviran u prosincu?

– Trebao je biti ali zbog izvanrednih okolnosti ove godine predstavit će se virtualno, u okviru Noći muzeja. Kalendar Pomorstvo Vele Luke postao je zaštitni znak Inicijative i svojevrstan brend koji je tražen diljem otoka i Lijepe naše. Veliko hvala svima koji su podržali ovogodišnju Noć muzeja u Veloj Luci, a posebno sjajnim glazbenicima Sonji Dragojević i Franku Bačiću koji će pjesmama pomorske tematike uveličati ovu večer. Veliko hvala i maketaru Vojku Tabainu koji nam je posudio nekoliko maketa brodova za ovu večer i svima ostalima na podršci.Dakle, evo još jedan poziv: Predstavljanje započinje 29. siječnja u 18 sati i moći se pratiti na našoj facebook stranici i You Tubu, a poveznicu web stranice možete pogledati ovdje.

Moja reakcija na članak je...
Vau
11
Haha
2
Hagić
2
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime