Valentinovo u Omišu – humorom protiv korone

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje


U Omišu se ove nedjelje, na samo Valentinovo, družimo u Ilirskom sjemeništu.


Naime u 19.00 sati u Galeriji Az otvara se izložba mlade splitske umjetnice Mihaele Erceg koja će se predstaviti izložbom „Di si bija 21?“, a u 20.00 sati u kazališnoj dvorani počinje predstava „Zavodnici“ Gradskog kazališta Mali princ u koprodukciji s Kazališnom družinom Ritam igre, a protagonisti su Ivan Baranović i Ivana Giove Župa.

Mihaela Erceg je mlada splitska umjetnica koja trenutno završava diplomski studij animacije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je nagrade Jutarnjeg lista na natječaju za najbolju hrvatsku karikaturisticu 2019. godine i druge nagrade Balkanske smotre mladih strip autora za najbolji scenarij. Autorica je dva animirana filma, a za film „Taxi i osrednje psihoze“ na festivalu, povodom Međunarodnog dana animacije, primila je posebno priznanje za humor od strane žirija ASIFA. Dobitnica je priznanja „Splitski pupoljak“ 2016. Održala je osam samostalnih i sudjelovala na desetak grupnih izložbi.

Mihaela je odabrala najjače oružje za borbu protiv ovog depresivnog vremena, Mihe „udara“ humorom. Na portalu Dalmacija Danas pod nazivom „Na dobro van doša“ svakodnevno objavljuje karikature koje obilježavaju taj dan, pa tako možemo vidjeti koji dan se obilježava Dan čipke, Dan kolača od karote ili Dan rupa na cesti…
Nastavno na to proizašao je i kalendar za 2021. godinu „Di si bija ’21?“ kojeg svaki mjesec krasi crtica iz dalmatinskog života u kojem će se većina nas prepoznati (sin koji već 15 godina planira završiti „fax“ i odseliti od kuće, spajanje neradnih dana s vikendom i vječno pitanje „Diš za Novu?“)
Izložba je također humanitarnog karaktera, tako da možete kupiti potpisani poster po pojedinačnoj cijeni od 200 kn, te se cjelokupan iznos uplaćuje knjižnicama na potresom pogođenim područjima.

Komedija Zavodnici nastala je u koprodukciji Centra za kulturu Omiš i Kazališne družine Ritam igre. Na daskama će zaigrati Ivan Baranović i Ivana Giove Župa. Za scenografiju, oblikovanje svjetla i tona zaslužan je Miho Dolina, a za odabir glazbe, Petar Buljević, ravnatelj Centra za kulturu Omiš.

U središtu pozornosti je ministar koji tragajući za izgubljenom ljubavnom strašću pribjegava razno-raznim fantastičnim igrama i utjelovljuje različite likove poput Tarzana, rock zvijezde ili perača prozora, a sve da bi probudio erotski duh iz boce ili davno pokopanu bračnu strast. To je tipična strastvena i duhovita analiza ustaljenosti bračnih rituala u kojima njihovi protagonisti uzaludno pokušavaju iznova prepoznati strast. Komedija obiluje finim iznijansiranim situacijama zablude i naglih, smiješnih, začuđujućih obrata (od ministra do Tarzana) koji se razrješuju na neočekivani način i publiku drže u neizvjesnosti do samog kraja. Njihov etablirani malograđanski dnevni raspored, licemjerna uvažavanja prava na javnu i tajnu privatnost i ustrajanje na paralelnim životima funkcioniraju sve do trenutka kada se iscrpe razlozi, prepozna nemoć i izgube elementarni motivi. Možda će se njihova iscrpljena i potrošena bračna strast i data vjera, ponovno oživljena, prepoznati kao istinska ljubav uz mnogo, mnogo smijeha.– Ulaz je slobodan za sve posjetitelje, ali zbog epidemioloških mjera imamo ograničen broj mjesta, stoga molimo sve zainteresirane da dođu na vrijeme uz obavezno nošenje zaštitnih maski za lice i pridržavanje donesenih mjera – poručili su organizatori.

Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
2Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime