Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Uz ove savjete sarma će vam svaki put ispasti savršeno

Počinje sezona sarmi
D.D. / Foto: Screenshot YouTube1. studenoga 2024. 14:59
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Sarma se tradicionalno priprema u zimskim mjesecima, neki ju rade za Božić, neki za Novu godinu, a mnogi ju prvi put rade već za blagdan Svih svetih i time "otvore sezonu". Sarma se kod nas priprema s mljevenim mesom, najčešće svinjetinom, a ponekad i miješanim mljevenim mesom, koje se zatim pomiješa s rižom i zamota u list ukiseljenog kupusa.

Zvuči prilično jednostavno, no i kod pripreme sarme, kao i svakog drugog jela, treba pripaziti na nekoliko stvari kako bi vam svaki put ispala odlično. Od odabira mesa do rolanja u listove kupusa, ovih par savjeta važno je imati na umu kada budete idući put pripremali sarmu.

Važno je kakvo meso koristite

Kada birate meso za sarmu, pokušajte izbjeći unaprijed zapakirane mješavine mljevenog mesa i radije se odlučite za svinjsku ili juneću lopaticu, samljevenu kod vašeg mesara. U nekim receptima koristi se jednak omjer svinjetine i junetine, no tu nema pravila, pa udio mesa koji koristite možete prilagoditi vlastitom ukusu.

Možda važniji od mesa je - kupus

Uz meso, jedan od najvažnijih dijelova sarme je kupus. Najbolje je odabrati svježi kupus koji ćete sami ukiseliti, no ako za to nemate mogućnosti, radije kupite domaći s tržnice nego onaj vakuumirani. A kada krenete odvajati listove kupusa, isperite ih pod mlazom hladne vode kako jelo ne bi bilo previše kiselo.

Rižu potopite u vodi

U nadjev za sarme ide i riža, ali pazite da je ne koristite previše jer smjesu može učiniti tvrdom. Rižu nije potrebno kuhati prije nego što je dodate mesu, ali je možete potopiti u vodi na desetak minuta kako bi nabubrila.

Pazite kako motate

Prilikom motanja sarme, koristite velike listove kupusa, no nemojte ih prepuniti - jedna žlica nadjeva je obično dovoljna. A kako vam se sarma prilikom kuhanja ne bi odmotavala, u lonac je slažite okomito, a ne vodoravno. Na taj ćete ju način lakše izvaditi kad bude skuhana, a neće se ni odmotavati ni okretati, prenosi Index.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
1
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Emotivan dan u Hrvatskom domu u Splitu. Obilježen je Međunarodni dan volontera: "Oni su snaga"
8
min
Emotivan dan u Hrvatskom domu u Splitu. Obilježen je Međunarodni dan volontera: "Oni su snaga"
U Zavodu za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split uspješno odstranjen tumor vrata težak 3,3 kilograma
18
min
U Zavodu za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split uspješno odstranjen tumor vrata težak 3,3 kilograma
Poznajete li muškarca sa slike? Splitska policija ga traži, evo zbog čega
29
min
Poznajete li muškarca sa slike? Splitska policija ga traži, evo zbog čega
Dolazak Svetog Nikole u Kaštel Sućurac uz obilje pjesme, veselja i dobre hrane
37
min
Dolazak Svetog Nikole u Kaštel Sućurac uz obilje pjesme, veselja i dobre hrane
Puljak organizira predavanje o umjetnoj inteligenciji: "Hoćemo li uskoro stvoriti superinteligenciju?"
44
min
Puljak organizira predavanje o umjetnoj inteligenciji: "Hoćemo li uskoro stvoriti superinteligenciju?"
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.