Poljički kraj lijep je u svako doba godine a osobito u jesensko, kada priroda poprimi tople tonove otpadajućeg lišća.

Kanjon Cetine i priroda jednostavno oduševljavaju ljepotom. Refleksije stabala i litica na površini mirne vode nezaobilazan su foto motiv…

Utvrda Nutjak nalazi se 3 kilometra nizvodno od Trilja, na desnoj obali rijeke Cetine. Podignuta je na litici iznad rijeke, nedaleko od mjesta gdje Cetina napušta Sinjsko polje i nastavlja svoj vijugavi put kanjonom do ušća u Omišu.

Do utvrde se dolazi s ceste Trilj-Bisko, putem kojim se od zaseoka Živaljići oko 15 minuta pješači do ruba kanjona i tvrđave, ali se makadamom može doći i automobilom na svega nekoliko stotina metara od ovog zaštićenog lokaliteta.

Krajem XV. stoljeća poljički knez Žarko Dražojević inicirao je izgradnju utvrde kako bi ojačao sjevernu granicu Poljičke kneževine u obrani od Turaka. Žarko Dražojević iskazao se kao jedan od najistaknutijih hrvatskih velikaša u borbama s Osmanlijama. Poginuo je 1508. godine i pokopan je u splitskoj katedrali. Nutjak je osvojen oko 1513. godine kada je pala i obližnja utvrda Čačvina. Mirom u Srijemskim Karlovcima 1699. godine Nutjak je dodijeljen Veneciji, a suprotna obala Cetine i tvrđava Čačvina ostale su pod turskom upravom. Uskoro Nutjak gubi na strateškoj važnosti jer je na Gardunu podignuta manja mletačka utvrda, tzv. Guardia (lokalitet Stražbenica u blizini crkve sv. Petra), odakle se mogao nadzirati obližnji turski teritorij, kao i prijelaz preko rijeke Cetine u Trilju.

Utvrdom dominira velika kružna kula, dok se na terasama južno od kule nalaze ostaci zidova drugih objekata koji su bili u funkciji obrane i stanovanja.Na istom lokalitetu pronađen je arheološki materijal iz ranijih razdoblja pa se može pretpostaviti da je kula Nutjak nastala na prapovijesnom lokalitetu.

Prekrasne fotografije donosi Dalmatian Rider.


Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime