“Ustaše i komunisti – braća totalitaristi”: Splitski sociolog i Saša Antić imaju novu pjesmu

"Istina je otrovna ka šišmiš iz Wuhana, ruši sve prid sobon ka lava iz vulkana"


“Istina je otrovna ka šišmiš iz Wuhana
ruši sve prid sobon ka lava iz vulkana
zagonetna i duboka poput oceana
ko ste vi, ja sam Zaratustra sa Balkana”.


Tako glasi refren pjesme “Zaratustra” čiji tekst potpisuje sociolog Nikola Vugdelija, glazbu KRS One,  a miksanje i mastering dobro poznati Saša Antić iz TBF-a. Pjesma govori o balkanskom mentalitetu iz sociološkog, odnosno filozofskog kuta. Vugdelija iza sebe već ima nekoliko glazbenih projekta, a lani mu je uspješnica bila “37 Split Kaštela Trogir”:

– Ova pisma je nastala iz potrebe da se, uslijed iskrivljene slike i pristrane interpretacije prošlosti (gdje prošlost kroji svako na osnovu svoje perspektive a samim tim se gubi iz vida objektivnost), javno i nepristrano progovori o stanju na Balkanu koje se ne mijenja zadnjih sto godina, a nužno je i mislim da je vrijeme da se raščiste “stare aveti” jer je to nužan preduvjet da idemo naprijed kao društvo – kazao nam je Vugdelija.

– Sve dok se ne riješi uloga komunista u okviru antifašističkog pokreta kod nas i ne obavi lustracija komunističkih zločina, dok se danas dio hrvatske javnosti, uključujući navijače, ne ogradi od ustaštva i smjesti ustašku i komunističku ideju u ropotarnicu povijesti i ne zaključi s tim dijelom povijesti, naše društvo će se uvijek vraćati na to i vrtjet ćemo se u krug. Isto kao kad neko ima traumu pa dok je ne riješi ona će se pojavljivati u obliku raznih poremećaja, psihičkih, fizičkih ili duhovnih. Ovom društvu je potrebna kolektivna psihoterapija, a najbolje je preventivno djelovati na način da se u osnovne škole uvedu predmeti poput građanskog odgoja jer je škola praktički izgubila ulogu odgojne ustanove pretvorivši se u regruta kapitalističkog sistema kojoj je ocjena mjerilo vrijednosti pa tako i vrijednosti neke osobe – zaključuje splitski sociolog stihoklepac.

Poslušajte pjesmu…

Moja reakcija na članak je...
Vau
9
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
2
Plač
1
Grrr
8
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime