Trajalo je godinama, no na kraju se ipak pomaknulo: 4. rujna je u Službenom glasniku Grada Splita objavljen Zaključak o ukidanju Zaključka o davanju na upravljanje, korištenje i održavanje Nogometni stadion HNK „Mosor“ Žrnovnica! Uobičajeno birokratsko nezgrapni naslov “krije” vijest o kojoj će se još, barem o detaljima, raspravljati na iduće dvije sjednice Gradskog vijeća. Uglavnom, stadionom Mosora u Žrnovnici uskoro će upravljati splitska gradska Javna ustanova Športski objekti!

Pricviće, tereni NK Mosora

Potvrđeno nam je to iz Banovine, kako dio s “oduzimanjem” upravljanja stadiona HNK Mosoru, tako i dio (treba ga “amenovati” Gradsko vijeće) s odlukom o davanju terena Pricviće na upravljanje JU Športski objekti.

“Funkcionalnije i sigurnije korištenje sportskog objekta”

– Budući da na području grada Splita djeluje Javna ustanova „Športski objekti“ Split, koja je osnovana s glavnim ciljem upravljanja i održavanja športskih objekata na području Grada Splita, te imajući u vidu želju Grada Splita za optimizacijom upravljanja i kvalitetnijeg održavanja svih športskih objekata, upućen je prijedlog Gradskom vijeću Grada Splita da se na sjednici koja će se održati 14. i 21. rujna 2020. godine izmjeni Odluka o Osnivanju Javne ustanove Športski objekti na način da Ustanova svoju djelatnost obnaša i na Nogometnom stadionu Pricviće u Žrnovnici.

Obzirom da su Javnoj ustanovi već povjereni na upravljanje, održavanje i organiziranje korištenja športski objekti koji su od posebnog značenja za razvoj splitskog športa, te su u Ustanovi zaposleni stručni djelatnici za sve djelatnosti koje ona obavlja, donošenjem ove Odluke od strane Gradskog vijeća stvorili bi se uvjeti za kvalitetnije tekuće održavanje i kapitalno investiranje u sportski objekt Nogometni stadion Pricviće u Žrnovnici, što bi imalo za posljedicu funkcionalnije i sigurnije korištenje sportskog objekta – službeni je odgovor Mate Omazića, pročelnika Službe za društvene djelatnosti Grada Splita.

“Prilika svima da koriste terene”

Dok do Vinka Barbarića, predsjednika HNK Mosor Žrnovnica koji više nije aktivan, već je od veljače na izvanrednoj skupštini postao Hrvatski braniteljski dragovoljački nogometni klub Mosor – Sv. Jure, nismo uspjeli doći, zamjenik predsjednika “onog drugog” Mosora, NK Mosor Žrnovnica, Ivan Bartulić kratko nam je iskazao zadovoljstvo takvim razvojem događaja…

Ivan Bartulić (desno)

– Gradu zahvaljujemo na dugoj i konstruktivnoj borbi na rješavanju cijelog slučaja, a pored dogradonačelnice te drugih u Banovini moram naglasiti Tonća Blaževića, gradskog vijećnika i našeg sumještanina koji je od samih početaka pokušavao dovesti do zadovoljavajućeg ishoda. Drago nam je da je upravo aktualni gradonačelnik Andro Krstulović Opara pokazao interes i razumijevanje za postojeću situaciju, te smo mu zahvalni na podršci. Smatramo da će upravljanje JU Športski objekti dati svima priliku da se koriste terenima, svim sportašima, rekreativcima i udrugama, prvenstveno iz Žrnovnice. – kaže nam Bartulić.

Tonći Blažević, gradski vijećnik iz Žrnovnice

“Klub vratiti mistu”

Potrebno je ipak nekoliko rečenica pozadine. Prije točno dvije godine osnovan je “novi” Mosor, klub koji je nastao iz svojevrsnog revolta prema HNK Mosoru, nogometnom klubu iz Žrnovnice s preko 90 godina tradicije, koji je posljednjih godina pa i desetljeća doslovno “privatiziran”, o čemu se naveliko pričalo i pisalo. Mještani Žrnovnice tvrde da se nije dozvoljavao pristup klubu pa ni terenima na Pricviću nepodobnima, a sve je kulminiralo kada je klub odustao od seniorskog pogona, što je 2018. godine “izazvalo” mještane na osnivanje NK Mosor Žrnovnica.

– Naš cilj je oduvijek bio vratiti klub mistu, da vrata kluba budu otvorena svima, da nitko nema ključeve Pricvića u svom džepu, da bude što više članova te da se na demokratskim izborima odlučuje o čelnim ljudima. A rezultati kakvi budu… – romantičarsku ideju kluba koji snagu crpi iz podrške lokalne zajednice ukratko nam je ponovio Bartulić.

Odluka gradonačelnika

Odluka gradonačelnika Andre Krstulovića Opare je, čini se, na tom tragu. Iz Banovine nam nisu pak odgovorili očekuju li neke probleme pri ulasku u posjed na Pricviću, jer je postojao višegodišnji spor na relaciji gradska uprava – HNK Mosor (onaj stariji), odnosno Vinko Barbarić, vezano za pitanje prava vlasništva nad kompleksom. Posljednja sudska odluka je nesporno utvrdila kako je stadion i sve oko njega gradsko vlasništvo, iako je Barbarić (kojem čak i najveći oponenti priznaju goleme zasluge za razvoj HNK Mosora, od Domovinskog rata do unatrag nekoliko godina) ulagao novac te planirao znatna sredstva investirati u izgradnju hostela te drugih sadržaja uz terene…

VELIKA FEŠTA U ŽRNOVNICI NAKON POBJEDE “Ovo je nedoživljeno. Da smo pisali scenarij, ovo ne bismo napisali”Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime