Uređeno novih 100 metara hit plaže u Stobreču: U planu je i Lungo mare do Duilova

Plaža koja je bila devastirana oborinskim vodama proširena je za dodatnih 100 metara, dodane su nove klupe, tuševi i prilazi s inox ogradom

Turistička sezona u Dalmaciji uvelike je pred vratima i iako Split i njegova okolica već sada zabilježavaju velik broj noćenja, pravi val turista tek se očekuje.


Ništa drukčija situacija nije ni u Stobreču čiji su predstavnici Mjesnog odbora odlučili i ove godine uložiti napore kako bi uredili svoje plaže i obogatili turističku ponudu ovog gradića.

Problem stobrečke plaže kod parka „Kikinda“, južno od Ivankove ulice dugo je prijetio sigurnosti Stobrečana zbog oborinskih voda koje su stvarale odrone i malo- po malo, zemljište je nestajalo u moru.

Nakon sanacije ove plaže, dodavanjem potpornih zidova, te obnovi kanala oborinskih voda,  Stobrečani su još prošle godine dobili hit ljetnu destinaciju, a s početkom ove turističke sezone, plaža je dodatno uređena i proširena za novih 100 metara.

– Prošle godine smo uredili prvih 160 metara plaže, a ove godine smo uredili 250 metara. Proširili  smo plažu i dodali novi tuš, klupe i prilaze s inox ogradom -, kazao nam je predsjednik Mjesnog odbora Stobreča, Ivica Katić.

Uređeno je 250 metara lijepe šljunčane plaže koja će praktički činiti jedan nukleus Lungo marea prema Duilovu prema kojem Stobrečani teže već dugi niz godina. Kako Katić navodi, u budućnosti se nada kako će Lungo mare biti izgrađen u cijelosti.


Katić dodaje kako se svake godine trude raditi nove iskorake i pripremiti se za turističku sezonu kako bi mali gradić na ušću Žrnovnice postao reprezentativni primjerak prave turističke destinacije.

Kamp u Stobreču uveliko je digao tuističku ponudu, a oni se nadaju kako će uređivanjem i saniranjem postojećih plaža također utjecati na što veću posjećenost ove općine.Osim spomenute plaže koja je i prošle godine privlačila od 200 do 300 gostiju svakog dana, Stobrečani su napravili i novi ulaz u mjesto. 95 posto radova već je završeno, a kroz 10-ak dana očekuje se i asfaltiranje 100 metara nogostupa kraj teniskih terena čime će ovaj projekt u potpunosti biti završen.

U srednjem razdijelnom pojasu ulaza u grad na jednoj strani je postavljeno zelenilo, dok druga čeka malo hladnije vremenske prilike kako se ne bi uništilo zelenilo i cvijeće koje će biti postavljeno na tom mjestu. Također, u taj isti pojas dodat će se i navodnjavanje  kako bi se zelena površina održavala.

Sve ovo, navodi Katić rezultirat će povećanjem broja gostiju. Podaci iz 2016. godine kazuju da je u Stobreču bilo 2000 kreveta za turiste, a zabilježeno je čak 150 tisuća noćenja. Zbog ulaganja u turističku ponudu ove će se brojke povećavati i u ovoj sezoni.

– Turizam je vrlo važna djelatnost u ovoj općini i više od 100 obitelji živi isključivo od toga – kaže Katić i navodi problem parkinga u Stobreču.

Naime, gradske parcele su uzurpirane od strane pojedinaca koji su iste ogradili ili ih pretvorili u privatne “parkiće”. Ovom prilikom Katić je apelirao na svoje susjede da dio okućnica prenamjene u parking mjesta kako bi posjetitelji u miru mogli koristiti sve benefite uređene plaže.

Za kraj našeg razgovora Katić je još jednom izrazio želju stvaranja šetnice oko Stobrečkog poluotoka koja bi konačno realizirala projekt Lungo marea prema Duilovu, te naveo kako se nada da će suradnja Mjesnog odbora Stobreča i nove gradske vlasti rezultirati konačnom izgradnjom ovog projekta.

 

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0