Upoznajte Klaru Andrijašević, jednu od ponajboljih mladih atletičarki Hrvatske: Teška ozljeda donijela joj je kraj rukometne karijere i krizu iz koje je izašla kao pobjednica

"Provela sam dosta vremena plačući i misleći da je moja karijera završena. Za mene je to bio kraj svijeta, no onda je uslijedio obrat..."


Karijera jedne od najboljih hrvatskih mladih atletičarki, Makaranke Klare Andrijašević iz AK Sveti Marko, već dugo vremena ide strelovitom uzlaznom putanjom. Višestruka je prvakinja Hrvatske praktički u svim kategorijama, državna rekorderka, prvakinja Balkana te dvije godine za redom naj-sportašica grada Makarske prema izboru Zajednice športskih udruga.


 

Sunčanu adventsku nedjelju iskoristili smo za razgovor s ovom sjajnom mladom sportašicom u makarskom Božićnom gradu.

Klara Andrijašević je rođena 2001. godine, a prije 3 godine počela je trenirati atletiku. Sve je krenulo nakon operacije koja se dogodila dok je trenirala rukomet.

Prekid rukometne karijere

– Bila sam na reprezentaciji gdje sam se ozlijedila s 14 godina. Slijedila je operacija ramena, a nakon toga sam se spontano počela baviti atletikom. Naime, uz rukometne treninge, dva puta dnevno bih sama trenirala atletiku. Jedan dan mi je trener, Stjepko Vodanović prišao, rekavši da će mi pokazati kako ispravno raditi vježbe budući da sam ih sama neispravno odrađivala. Počeli smo lagano raditi treninge, kako bih bila što uspješnija u rukometu- opisuje Klara početak svoje karijere.

No umjesto uspjeha, Klari je uslijedila operacija što je bio emocionalni i psihološki šok.

– Dogodila se operacija lijevog ramena, a ja sam lijevak. Mislila sam da se nikad više neću moći vratiti rukometu. Provela sam dosta vremena plačući i misleći da je moja karijera završena. Za mene je to bio kraj svijeta.

Atletika joj je pomogla da prebrodi ovo teško razdoblje i tada je shvatila da je upravo taj sport njena sudbina.

– Ovo je pokazatelj da je sudbina nešto sama odredila- zaključuje Klara te nastavlja priču o atletici.

Prva utrka i osvojena bronca

– Još u ortozi sam počela trenirati atletiku, a nakon dva mjeseca, kada sam je skinula, odradila sam probni trening na 1500 m te otrčala treće vrijeme u Hrvatskoj u kategoriji do 18 godina. Trener nije vjerovao pa se po Savezu raspitivao je li to zaista moguće, na što je dobio odgovor, da me dovede na državno natjecanje- ističe ponosno.

Na državnom natjecanju 2017.godine, startala je s 1500 metara, te osvojila broncu na državnom prvenstvu.

– To je bila luđačka utrka. Krenula sam 200 metara prije svih ne znajući taktiku. Sutradan sam trčala taktički, pratila sam i napadala, tako sam taj drugi dan državnog prvenstva osvojila zlato.Sa 17 godina sam prvi put osvojila državno prvenstvo u kategoriji do 18 godina- navodi.

Uspjeh na prvenstvu joj je otvorio sva vrata. Tražili su je treneri i zbornici reprezentacije.

– Htjeli su me upoznati jer se nikada nisam pojavljivala na natjecanjima. Prvi put sam došla u majici, a ne profesionalno obučena u top, i odmah počela osvajati- govori.

Pozvana u reprezentaciju

Nakon toga je osvojila juniorsko i seniorsko natjecanje te time postala u povijesti Hrvatske najmlađa natjecateljica koja je osvojila seniorsko prvenstvo na 1500 metara. Zanimljivo je da su se svi ovi uspjesi dogodili u Klarinoj prvoj godini treniranja. Te godine je također pozvana u reprezentaciju na Europske Olimpijske igre za mlade.

– Bez ikakvog iskustva sam došla na natjecanje. Nisam shvaćala veličinu toga ali sam osvojila šesto mjesto i ušla u olimpijski program što je ogroman napredak kojeg tada nisam bila svjesna. Zatim sam nastavila osvajati državna i druga natjecanja. Jedna vrata su otvarala druga i u toj godini sam osvojila deset zlata- kazuje nam.

2018.godinu također opisuje kao prepunu uspjeha.

– Osvojila sam treće mjesto na balkanskom prvenstvo za stariju kategoriju, srušila sam normu na Europskom prvenstvu, a za mene najbitnije u 2018.godini bilo je rušenje juniorskog rekorda starog 30 godina na 3000 metara.

No, 2019.godina nije počela kao prethodna budući da se Klari dogodila ozljeda ramena i stopala, stoga ni državno natjecanje nije prošlo kako je očekivala. Usprkos tome, Klara navodi da je godina protekla bolje od očekivanog.

2020. vrlo intenzivna godina

– Na seniorskom prvenstvu sam bila treća. Ove godine nema važnijih natjecanja. Sljedeće godine u 7.mjesec je svjetsko prvenstvo u Keniji. Za sada me čekaju pripreme na Tenerifima što je baza atletike. Pripremam se za 2020. godinu koja će možda biti jedna od najzahtjevnijih u mojoj atletskoj karijeri.

Ova perspektivna mlada atletičarka studira Biologiju i ekologiju mora, a paralelno s tim i Kineziologiju. Za sada uspješno kombinira sve fakultetske obaveze te je sigurna u svoj uspjeh i na ovom životnom polju.

Što se tiče atletskog kluba Sveti Marko u kojem trenira, ne bi ga htjela mijenjati.

-Imam vrhunskog trenera i uvjete. Makarska je predivan grad, kako za treniranje tako i za život. To je razlog zašto nisam otišla u Zagreb. Za sada sam prezadovoljna sa svim uvjetima- zaključuje Klara.

Ipak se nada da će u budućnosti Grad cijeniti više uspjehe, a ona će ga iskoristiti za promociju svog grada.

Podrška Turističke zajednice grada Makarske

Na kraju se zahvaljuje Turističkoj zajednici grada Makarske koji su omogućili pripreme u Švicarsku što je bilo neophodno za njenu karijeru.

Klari želimo puno uspjeha u daljnjoj sportskoj karijeru, a sudeći prema dosad pokazanom, Makaranka će donijeti još puno veselja svom gradu i domovini.

Fotografija snimljena prošli tjedan tjedan: Klara je proglašena najboljom hrvatskom juniorskom atletičarkom
Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime