Umro zapovjednik obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu

Počivao u miru


Nojko Marinović, zapovjednik obrane Dubrovnika u spašavanju od agresije u Domovinskom ratu, preminuo je danas u 73. godini, javlja Index.


Prije nego što je imenovan zapovjednikom obrane Marinović je zapovijedao trebinjskom vojarnom, a potom i 472. brigadom Jugoslavenske narodne armije, s ukupno 5000 vojnika. U dogovoru s hrvatskom stranom Marinović je na toj strani ostao što dulje te je prikupljao informacije i dokumente o napadu na Dubrovnik i okolna mjesta. U Trebinju je u sklopu JNA zapovijedao od 1982. godine.

Desetak dana prije početka rata u Dubrovniku, 19. rujna 1991. prešao je u Zbor narodne garde, skupa s planovima JNA za napad na Dubrovnik. S ukupnim snagama od oko 700 slabo naoružanih vojnika, policajaca i pripadnika HOS-a uspostavio je obranu Grada.

U ratu je stao na minu, geler ga je pogodio u glavu

Za vrijeme jednog izviđanja 1992. teško je ranjen kad je na putu prema Rijeci dubrovačkoj stao na minu koja je eksplodirala. Nekoliko je ljudi ranjeno, a među njima i sam Marinović. Geler ga je pogodio u glavu pa je oporavak bio dugotrajan. Umirovljen je osam mjeseci kasnije, zbog gelera koji mu nije odstranjen, piše Index.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
7
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime