Umrlo 18 ljudi nakon što je zaraženi “sveti Nikola” posjetio dom za starije

Procurile fotografije, nisu se poštivale mjere


Korisnike doma za starije u belgijskom gradiću Molu pokraj Antwerpa zarazio je muškarac koji ih je došao posjetiti u sklopu blagdana svetog Nikole, piše belgijski VRT. Zarazu je dobio svaki od 121 korisnika doma i 36 članova osoblja, prenosi Index.


Od posljedica zaraze preminulo je 18 korisnika doma, dodaju.

Fotografije volontera, koji su bili odjeveni u sv. Nikolu i njegove pomagače, procurile su u javnost prije dva tjedna, a muškarac kojeg su prozvali superširiteljem optužen je za nagli skok broja smrtnih slučajeva u domu koji je posjetio.

Pet korisnika doma preminulo je na Badnjak i Božić, a barem još jedan je na kisiku.

Gradonačelnik: Veoma crn dan za naš grad, čeka nas teških deset dana

Muškarac koji je u domu bio prerušen u sv. Nikolu testirao se pozitivno na covid-19 tri dana nakon posjete, što je natjeralo zdravstvene vlasti da krenu u testiranje cijelog doma.

Gradonačelnik Mola Wim Caeyers rekao je lokalnim medijima da je pred njima sad “teških deset dana”.“Ovo je bio veoma crn dan za dom”, poručio je Caeyers.

“Vjerujem da je izuzetno mentalno teško čovjeku koji je bio prerušen u sv. Nikolu, kao i organizatorima tog posjeta te osoblju doma”, dodao je.

Procurile fotografije, nisu se poštivale mjere

Na fotografijama koje su procurile vidi se da nisu svi korisnici doma za starije nosili maske te da nije održavana fizička distanca.

“Iz doma su nam prvo rekli da su poštivana sva pravila, ali kad smo vidjeli fotografije, bilo je jasno da to nije bio slučaj”, dodao je gradonačelnik Mola prozvavši vodstvo doma za starije “potpuno neodgovornom organizacijom”.

Gradonačelnik Mola kazao je da će sada učiniti sve kako bi doveo virus pod kontrolu u suradnji s Crvenim križem, lokalnim zdravstvenim djelatnicima te guvernerom Antwerpa.

Glasnogovornica tvrtke koja je zadužena za vođenje doma obratila se javnosti.

“Šokirani smo time što se dogodilo, ali to nas istovremeno motivira da iskorijenimo virus iz doma.”

Vodeći belgijski virolog: Glupa ideja, ali ovo je previše zaraženih za jednog superširitelja

Jedan od vodećih belgijskih virologa izrazio je sumnju u to da je volonter uzrokovao toliko zaraza.

“Čak i za superširitelja, to je previše zaraženih odjednom”, rekao je Marc Van Ranst sa Sveučilišta KU u Leuvenu.

Van Ranst vjeruje da je do masovne zaraze došlo zbog slabije ventilacije prostora. Unatoč tome, dodao je da je posjet “sv. Nikole” domu za starije bila “glupa ideja”.

Belgija je najgora zemlja na svijetu po broju umrlih na milijun stanovnika. Za Božić su tamo zabilježena 2342 nova slučaja, a 51 osoba je preminula od covida-19.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime