Jučer su (neki) kafići otvorili svoja vrata. Ponedjeljak je bio prvi dan popuštanja mjera i dopuštanja kafićima da nude svojim gostima "kavu za van". I ne samo kavu, već i sve ostalo što imaju u svojoj ponudi.
Daleko je to od onoga na što smo navikli. Dok su nekada kvartovski kafići bili puni i tražilo se mjesto više, sada pred njima nema navale za - piće za van. Teško da će se ljudi dogovoriti za kavu, pa je onda ispijati na zidiću, primjerice, ispred zgrade.
Razgovarali smo s Vickom Majićem, predsjednikom Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Split, ujedno i vlasnikom restorana.
"Poštujem mjere što su donesene, međutim mislim da je prekasno to doneseno, nema smisla. Promijenile su se i navike ljudi. Uz svaki kafić postoji neka trafika ili pekara, ili automat, gdje mogu kupiti kavu za van, sjest će na zidić, tako da za ugostitelje to nema previše smisla, nije uopće isplativo otvarati. U principu 80 posto njih uopće nije htjelo otvarati. Da je ranije donesena odluka da kafić ima kavu za van, to bi bilo nešto drugo, sad je već prekasno", kaže nam Majić.
"Radimo da nismo doma"
I dok su kafići neko vrijeme bili potpuno zatvoreni, restorani su imali opciju dostave. No posla nema ni približno kao u "normalno" vrijeme.
"Mi radimo dostave, kako u prvom, tako i u drugom lockdownu. Ne može se uopće uspoređivati s poslom prije korone. Radimo preko Wolta, Pauze i Glova, nešto sami dostavljamo. Napravimo nabavu i praktički radimo da nismo doma. S druge strane, te mjere opet kasne, mnogi nisu dobili potpore ni za 12., ni za 1. mjesec. Na rubu smo", kaže nam sugovornik.
Radnici dobiju potporu za vrijeme kada nisu bili u mogućnosti raditi, no vlasnici ugostiteljskih objekata i dalje moraju plaćati najam i ostale račune koji dolaze na naplatu.
"Radnici dobiju, ali vlasnici ništa, to je ono zbog čega smo ogorčeni i zbog čega ljudi izlaze na ulicu. To u principu i je najveći problem jer nemamo nikakve potpore od strane države. Sad hoće li je biti, vjerojatno hoće, ali ne možemo mi čekati dva mjeseca. Čeka nas treći mjesec, rješavanje fiksnih troškova, a odakle?! Ne radimo, nema sredstava", pojašnjava Majić.
"Pretpostavljam, po meni bi nas trebalo 15.3. ili 1.4. otvoriti, ali pitanje je šta dalje kad otvori. Za nas bi nekakav spas bio da se te mjere nastave, mjesec-dva dana dok svi skupa ne stanemo na noge. Treba uzeti u obzir da su se promijenile i navike gostiju, po pitanju odlaska u kafić i restoran, šta će se dogodit kad otvorimo - ne znam. Po meni, država kad ukine mjere, mislim da će ići dosta otkaza, za sad se držimo na tih 4.000 šta država da, ali kad otvorimo ne znam kakva će biti situacija", kaže nam za kraj sugovornik.