Većina ugostitelja spremna je za novu stopu PDV-a od 1. siječnja odnosno već u novogodišnjoj noći te ne očekuju velike zastoje u poslovanju, a krajnje cijene ostaju iste, ističe predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak uoči početka primjene stope PDV-a od 13 posto. -
Još ima mjesta za poboljšanja
- Pozdravljamo smanjenje stope PDV-a, ali naša inicijativa još nije završila, jer postoji još prostora za poboljšanje. Naglašavam još jednom da je oko 70 posto ugostitelja isključeno iz predloženih izmjena, a većinom su to kafići, koji će čak osjetiti veće troškove u poslovanju zbog većih trošarina, upozorava Medak.
Podsjeća pritom da je još 2002. Europska unija definirala pivo vino, prirodne sokove i vodu kao prehrambene proizvode te će ugostitelji, kako najavljuje, ustrajati da ti proizvodi budu uključeni u poreznu reformu.
- Plaćamo najveći porez u Europi. Nedopustivo je da se čak 90 posto vina i piva koje serviramo u Hrvatskoj i koje je je iz domaće proizvodnje, oporezuje po tako visokoj stopi. Uračunamo li u to još i i tri posto poreza na potrošnju, znači da je ukupna stopa 28 posto te bi stoga i te proizvode trebalo oporezivati po sniženoj stopi od 13 posto. Ako ovo porezno rasterećenje ne obuhvati i kafiće, nismo riješili taj problem jer će njima konkurentnost i dalje padati, smatra Medak.
Iznosi i procjene iz udruge ugostitelja koje zastupa po kojima bi ugostiteljstvo uz porezno rasterećenje, smanjenu administraciju te brisanje niza nelogičnih propisa tijekom idućih deset godina s 15 milijardi kuna prometa godišnje moglo 'skočiti' na dvostruko više ili na oko 30 milijardu kuna.
- Želimo plaćati poreze i vjerujemo da je sinergija ključ u razvoju ugostiteljstva i turizma u Hrvatskoj. Sniženom stopom PDV-a i modelom kravata kojeg predlažemo za svojevrsnu kategorizaciju ugostiteljskih objekata možemo podići i kvalitetu i prepoznatljivost hrvatskog proizvoda koji se nudi u ugostiteljskim objektima, zaključuje Medak.