U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) je u vremenu od 29. srpnja do 2. kolovoza održana druga ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola. Pohađalo ju je sedamnaestoro učenika osnovnih škola iz Zagreba, Orebića, Drvenika, Makarske, Podstrane, Žrnovnice i Splita. Za njih je u tome razdoblju priređeno osam raznolikih radionica s područja tehnike i znanosti, ali i umjetnosti.

Prvoga dana je nakon dugo vremena u sklopu jedne škole tehničkih aktivnosti u ZSM-u provedena radionica izrade predmeta od keramike. Vodila ju je akademska kiparica Antea Biskupović, a djeca su se dobro zabavila oblikujući glinu u posude, dupine, dinosaure… Nakon što su se uratci dobro osušili, u četvrtak su stavljeni u peć za keramiku.

Drugog dana su održane dvije radionice, obje pod vodstvom Martina Olujića, predsjednika Zajednice tehničke kulture grada Splita. Prijepodne je na programu bila modelarska radionica u kojoj su polaznici uvježbali korištenje Unimata s ubodnom pilom za grubu obradu, tanjuraste brusilice za vanjsku doradu ravnih stranica, te brusnog papira za finu doradu detalja i manje pristupačnih mjesta. Za čvrsto sastavljanje dijelova kutijice je korišteno brzosušeće ljepilo za drvo.

U popodnevnom terminu je, pak, bio obrađivan stiropor! Učenici su termičkim rezačima od toga laganog materijala rezali i sastavljali različite geometrijske oblike: kocke, valjke, stošce i piramide. Svoje su uratke učenici ponijeli kućama.

U srijedu su opet održane dvije radionice, od kojih je u prijepodnevnim satima na rasporedu bila ona automatike. Vodio ju je dipl. ing Ante Vlah, profesor u splitskoj ETŠ, a djeca su učila programirati sve složenije strujne krugove, služeći se popularnim računalnim platformama Arduino. Isti je mentor vodio i popodnevnu radionicu robotike, u kojoj su polaznici programirali male mBote tako da oni izbjegavaju prepreke, slijede crte na tlu ili izvršavaju upute dobivene daljinskim putem. Svaki od polaznika se okušao u izradi programâ i testiranju njihove korektnosti.

I četvrtog dana su na programu bile dvije radionice: radionica brodomodelarstva i radio upravljanog jedrenja prijepodne, te radionica zrakoplovnog modelarstva u popodnevnim satima. Prvu od njih je vodio Duje Luković, pomoćni trener u JK Zenta, dok je mentor u drugoj bio Ante Franić, tajnik Aerokluba Split. Obje radionice su se bavile jedrilicama: prva onima koje plove po vodi, a druga onima od balzinog drva, koje lete zrakom!Posljednjeg dana Ljetne škole je upriličena radionica digitalne fotografije koju je vodio član Fotokluba Split Miroslav Lelas.

Učenicima su prvo kratko predstavljena osnovna teorijska znanja o tehnici i tehnologiji fotografiranja, uz poseban naglasak na pravilnu ekspoziciju kao osnovno tehničko znanje nužno za dobivanje dobre fotografije. Nakon toga su djeca iskušala ono što su naučila u praktičnom radu, izmjenjujući se kao fotografi, osvjetljivači i modeli.

Pored svega toga, za polaznike škole su svake večeri održavana i predavanja iz astronomije, ali i promatranja nebeskih tijela s terase zvjezdarnice i kroz teleskop u velikoj kupoli. Promatrani su planeti Jupiter i Saturn, ali i neki puno udaljeniji objekti, uključujući tu i galaktiku Andromedu. Predavanja o Sunčevom sustavu i ostatku svemira, te promatranja teleskopom, vodio je astronom-animator ZSM-a Zoran Knez.

Lijepo vrijeme je omogućilo da većina večeri tijekom održavanja Škole budu iskorištene za šetnje po okolici zvjezdarnice. Takvi mali „izleti“ su sastavni dio učeničkih kampova u ZSM-u.

I ovu Školu tehničkih aktivnosti u ZSM-u je organizirao i njen rad koordinirao Tomislav Nikolić, tajnik Udruge. U nastavku ljetnih školskih praznika, u ZSM-u će u suradnji s Hrvatskim radioamaterskim savezom u vremenu od 18. do 25. kolovoza biti proveden još i jedanaesti po redu Radioamaterski kamp Zvjezdano selo Mosor.

Više informacija možete doznati OVDJE.