U srpnju visok rast obujma građevinskih radova

Radove na zgradama sputavaju nedostatni radovi na infrastrukturnim projektima


U srpnju je nastavljena tendencija rasta obujma građevinskih radova njegovim porastom od 3,3% na mjesečnoj (prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima) te od 7,2% na godišnjoj razini (prema kalendarski prilagođenim podacima).

Dosegnuti međugodišnji rast je relativno visok (najviši od prosinca 2016. godine), što je dijelom rezultat utjecaja niske baze (srpanj prošle godine je prema rastu spadao među dva najlošija mjeseca u toj godini), izvjestila je Hrvatska gospodarska komora.

Najviše se grade zgrade

Tijekom ove godine rast građevinske aktivnosti postupno se dinamizira pod utjecajem zadržavanja visoke razine obujma radova na zgradama (u srpnju je zabilježen rast od 15,7% na godišnjoj razini, što je najviše od konca 2008. godine) te ublažavanja pada radova na ostalim građevinama (u srpnju pad za 3,1%).

Stoga i nadalje rast građevinske aktivnosti podupiru radovi na zgradama koji na godišnjoj razini uzastopno rastu u posljednja 33 mjeseca, a sputavaju ga nedostatni radovi na infrastrukturnim projektima koji bilježe kontinuitet međugodišnjeg pada u posljednjih 15 mjeseci.Relativno visok rast građevinske aktivnosti uz njeno dinamiziranje upućuje na to da se postupno materijaliziraju učinci snažnog rasta broja izdanih građevinskih dozvola u prethodnom razdoblju, osobito od travnja 2016. do rujna 2017. godine, kada su bilježene dvoznamenkaste godišnje stope rasta.

Dvostruko veći rast nego lani

U takvim je okolnostima sumarno u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježen međugodišnji rast obujma građevinskih radova od 4,1% (rast od 11,7% na zgradama, uz pad za 6,0% na ostalim građevinama), što je dvostruko dinamičniji rast od onog ostvarenog u istom razdoblju prošle godine. Pritom je porastao doprinos djelatnosti građevinarstva ukupnom gospodarskom rastu, pa je tako u drugom kvartalu ove godine rast njegove bruto dodane vrijednosti od 3,6% na godišnjoj razini bio znatno viši od rasta ukupne bruto dodane vrijednosti hrvatskoga gospodarstva (2,3%).Podaci o kretanju obujma građevinske aktivnosti potvrđuju pozitivne pomake u građevinarstvu u ovoj godini obilježene rastom vrijednosti izvršenih radova, porastom broja zaposlenih i rastom bruto dodane vrijednosti, uz naznaku smanjivanja strukturne neusklađenosti između rasta aktivnosti u visokogradnji i niskogradnji.

Istodobno rast vrijednosti novih narudžbi, uz prethodno visok rast broja izdanih građevinskih dozvola, sugerira moguć nastavak rasta obujma građevinskih radova, koji će i dalje biti sputavan nedostatkom radnika potrebnih struka i kvalifikacija, kažu u HGK.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime