Truba u automobilu može biti korisna stvar, primjerice kada nekoga želite upozoriti na opasnost ili u slučaju da je vozač ispred vas „zaspao” na semaforu.

Ipak, mnogi trube u automobilima koriste za agresivne ispade prema drugim vozačima i kao način izražavanja vlastitog nezadovoljstva pojedinom situacijom u prometu, piše Jutarnji.

Što veći grad – to veća šansa da ćete zvuk trube čuti na svakom uglu. To može biti problem za građane, a situacija je po tom pitanju prilično loša u Mumbaiju, gradu s čak 20 milijuna stanovnika!

Možemo samo zamisliti kako izgleda svakodnevna vožnja u takvom gradu, a ne čudi stoga činjenica da mnogi već automatizmom pritišću trubu na automobilu iako možda to nije potrebno.

Ipak, takva praksa mogla bi im se odbiti od glave, budući da su vlasti krenule s testiranjem posebnim semafora koji mjeri decibele i koji će, u slučaju da velik broj vozača koristi trubu (odnosno, ako je buka preko 85 decibela), produljiti ciklus crvenog svjetla. U prijevodu – ako ste živčani i trubite, čekat ćete još više!

Time će se pokušati poboljšati kvaliteta života ljudi u centru, ali i smanjiti nervoza u prometu. Testiranja su počela na nekoliko semafora u samom centru, a prvi rezultati su pozitivni, prenosi Interesting Engineering.

Policija sad planira proširiti mrežu semafora s ovakvim senzorima te će pratiti razvoj situacije. Idealno bi bilo povećati protočnost i smanjiti buku, no ako se pokaže da je protočnost ista, no buka manja, i to će biti uspjeh koji će posebno cijeniti svi oni koji po cijele dane moraju slušati zvuk truba nezadovoljnih vozača.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime