U SPLIT STIGAO NOVI KONTINGENT BICIKLI Gradonačelnik: “Sprdali su se s gradonačelnikom koji vozi biciklu, danas smo najbiciklističkiji grad u državi”

Split je dobio nove bicikle, a uskoro će biti postavljene i nove postaje


Danas je na gatu Sv. Petra predstavljen novi kontingent od ukupno 194 bicikle i 39 postaja koje će biti postavljene na lokacijama po cijelom gradu. Split parking financira 170 bicikli (120 električnih i 50 klasičnih) i 35 postaja, dok je još 24 bicikle (16 električnih i 8 klasičnih) i četiri postaje osigurao Grad Split kroz EU projekt SUTRA.


Tako će Split do sredine prosinca imati ukupno 280 bicikli i 51 postaju.

“Zaista sam sretan da vas mogu izvijestiti o projektu sustava javnih bicikli u gradu Splitu. Prije nešto više od godinu dana smo počeli sa 12 postaja i 85 bicikli, danas će sustav biti bogatiji za novih 35 postaja i novih 196 bicikli. U ovom novo  proširenju imamo 120 novih bicikli, zbog konfiguracije terena građani više preferiraju električne bicikle”, kazao je Marko Bartulić, direktor Split parkinga.

“Građani grada Splita koji čine većinu od 11 tisuća pretplatnika su napravili osam krugova oko zemaljske kugle, prešli smo 22 tisuće iznajmljenih sati, što pokazuje koliko je ovaj projekt prihvaćen”, kazao je Bartulić.

Postaje će stići u svaki kotar.

“Pred par godina su se sprdali s gradonačelnikom koji vozi biciklu, danas smo  najbiciklističkiji grad u državi. Imamo tri stotine bicikli, kako običnih tako i električni. Zagreb ih ima 150, mi gotovo 300. Bilo je skepse i nerazumijevanja, sa brojkama smo nadišli velike centre u Europi po korištenju ovog alternatvnog načina korištenja javnog prijevoza. Radimo na planu urbane mobilnosti, kada tome pridodamo 54 autobusa koja su ekološki po normi Euro 6, došlo je do kompletnog redizajna u javnom prijevzu. Bicikl koji je gotovo bio izgnan s cesta je sve više u našem prostoru”, kazao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

“Pratimo situaciju i tamo gdje je povećanja potražnja povećat će se broj stalaka. Sustav se u Splitu pokazao kao pun pogodak, u nešto više od godine dana preko 70 tisuća najmova na dosadašnjih 86 bicikli. Moram pohvaliti Split jer je to prvi grad koji je u pravom smislu riječi implementirao sustav javnih bicikala u cijelosti, ali i dalje naravno ima mjesta za napredak. Kao idući korak, u planu je u budućnosti uvesti i mogućnost rezervacije na 15 min kako bi građani mogli planirati svoju vožnju i da vas bicikla čeka na lokaciji, zaključio je Ante Gustin, direktor Nextbikea.

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
10
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
1
Grrr
1
Molim?
0

1 KOMENTAR

  1. Sprdaju se i dalje… Kakve crne bicikle dok se “biciklisti” ne pridržavaju prometnih propisa i tamo gdje nema odvojenih staza voze kolnikom u desnom kraju trake, a ne po pločniku.

    Kad će statistike prometnih nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti?

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime