U sjeni arbitraže, u Saboru se gura Zakon o koncesijama?!

Na dnevni red Sabora danas je, čini se, uvršteno i glasanje o Zakonu o koncesijama. Ono je zakazano za 12 sati

Predsjednik Kluba SDP-a, Arsen Bauk, rekao je da će se u Saboru danas glasovati o Zakonu o koncesijama.


Bauk je to objavio na Facebooku. “Izgleda da se danas glasa o Zakonu o koncesijama”, napisao je Bauk na Facebooku.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/arsen.bauk/posts/1762251183790356?pnref=story.unseen-section” bottom=”30″]

Taj je zakon digao mnogo prašine i doveo prosvjede pred zgradu Sabora. U organizaciji Inicijative Pokret otoka pred Saborom je sredinom mjeseca organizirao “plažu“. Na pločnik su stavili ručnike i transparente u kojima se protive donošenju Zakona o koncesijama. Prosvjedu se pridružio i Mostov Miro Bulj.

– Svi smo upoznati da je Zakon o koncesijama donio brojne posljedice, poglavito nakon Zlatnog rata i štete koja se željela napraviti. Tim je zakonom ne samo pomorsko, već cijelo javno dobro ugroženo, a zakon je namijenjen odabranima – rekao je Bulj nakon saborske stanke koju je zatražio kada je uočio da bi se o njemu ipak trebalo glasovati.

Podsjetio je i kako je glasovanje proteklog tjedna zbog burnih prosvjeda bilo odgođeno, no danas se, kaže, ipak “podvukao” za glasovanje.


Zakonom će, smatra Bulj, “lokalni šerifi” imati mogućnost dati na upravljanje koncesijom, onaj koji je dobije imat će pravo dići hipotekarni kredit, a pravo hipoteke prebaciti na treću osobu. – Narod se digao, 30 udruga i općina uz obalu i priobalje i rekao ne te tražio treće čitanje – naveo je.

Inače, javnost o Zakonu o koncesijama zna jako malo, a iz Pokreta otoka kazali su da je u fokus javnosti došao tek nakon afere Zlatni rat, nakon čega je smijenjen HDZ-ov župan Zlatko Ževrnja, piše N1.Taj zakon, za koji se vjerovalo da će biti stopiran, danas će se u Saboru naći na glasovanju u 12 sati. “Očito se želi nabrzinu, dok je pažnja javnosti usmjerena na arbitražu, donijeti Zakon o koncesijama”, rekao je reporter Hrvoje Krešić.

Most će tražiti stanku, a Nikola Grmoja rekao je da izglasavanje zakona ne bi bila dobra praksa, posebice kad se uzmu u obzir prosvjedi koji su se događali pred Saborom, ali i na hrvatskim otocima, kao i činjenica da je zakon vrlo šturo napisan.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0