U prvih šest mjeseci ovu je bolnicu u Dalmaciji napustilo pet liječnika!

Mi sve radimo da liječnike zadržimo, ali oni odlaze tamo gdje su im bolji uvjeti. Što se specijalizacija, tiče slična je stvar. Mladi liječnici biraju ono što im je lakše i s čime mogu kasnije otvoriti privatnu praksu, kazao je Edi Karuc

Odlazak specijalista, sve manji odaziv mladih liječnika na specijalizacije te nemogućnost zapošljavanja novih liječnika bio je povod za konferenciju za medije u Općoj bolnici Zadar.


Dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske bolnice, iznio je podatke prema kojima je u posljednjih pet godina zadarsku bolnicu napustilo 30 liječnika, a samo u prvih šest mjeseci ove godine njih pet od čega tri specijalista i dva specijalizanta. U istom vremenu primljeno je 16 liječnika – pet specijalista i devet specijalizanata, no na posljednji natječaj kojim se tražilo sedam specijalizanata interes je pokazalo svega četvero liječnika, piše Zadarski list.

– Na žalost, nama je manevarski prostor za zapošljavanje novih liječnika vrlo sužen jer moramo poštovati Kolektivni ugovor, Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o radu. Trenutno u Općoj bolnici Zadar rade 242 liječnika, no dvoje od njih su najavili odlazak. Među njima je i vrsni kardiolog s kojim smo uspjeli ipak dogovoriti da ostane raditi joj neko vrijeme, te jedna onkologinja, rekao je dr. Karuc. Nije puno trebalo kako bi se zaključilo da je riječ o dr. Anti Aniću, kod kojeg su na RF ablaciju dolazili pacijenti iz svih krajeva Hrvatske, jer je prošli mjesec Radio Split objavio kako proizvođač opreme ulaže u elektrokardiologiju u KBC-u te da će mentor stići iz Zadra pa je to na novinarsko pitanje dr. Karuc i potvrdio kao i odlazak onkologinje dr. Vesne Šimić.

– On odlazi u Klinički bolnički centar Split, a do daljnjeg smo ga uspjeli zadržati u našoj bolnici na pola radnog vremena. kazao je dr. Karuc iznoseći potom i problem u pronalasku pedijatra, nakon što je dr. Nataša Skitarelić otišla predavati na zadarsko Sveučilište, ali i psihijatra nakon odlaska dr. Ilone Kovač.

Karuc je spomenuo i odlazak dr. Branka Dukića, cijenjenog operatera na mjesto gradonačelnika Grada Zadra izrazivši nadu u povratak dr. Dukića, odnosno da će Ministarstvo zdravlja odobriti da on i dalje radi kao vanjski suradnik. Do tada, ravnateljstvo Bolnice angažiralo je riječkog ginekologa, docenta dr. Stanislava Rupčića za povremenu suradnju, javlja Zadarski list.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0