U mjesec dana čak 22 prijave devastacije pomorskog dobra

Sve prijave automatski su proslijeđene na adrese nadležnih inspekcija i drugih tijela ministarstava, Lučke kapetanije i Carinske uprave


U samo mjesec dana rada web portala “Pomorsko je dobro”, istoimenog projekta Splitsko-dalmatinske županije, kojeg implementira Upravni odjel za turizam i pomorstvo SDŽ, građani su putem online formulara prijavili ukupno 22 slučaja devastacije pomorskog dobra.


Među te 22 prijave, najviše ih je iz kategorija neovlaštenih radova i ilegalnog odlaganja građevinskog materijala na pomorskom dobru.

Sve prijave, sukladno svojoj prirodi/kategoriji, automatski su proslijeđene na adrese nadležnih inspekcija i drugih tijela Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Lučke kapetanije i Carinske uprave – poručuju iz Županije.

Osim prijava devastacija, na portalu “Pomorsko je dobro”, u rubrici “U fokusu”, prvi put u Hrvatskoj se uz objašnjenja i u izvorniku objavljuju mišljenja i tumačenja nadležnih tijela državne i regionalne uprave s uputama za što precizniju implementaciju zakona i propisa koji reguliraju sve vezano uz odgovorno upravljanje pomorskim dobrom.

Ova tumačenja odnose se na konkretne nejasne ili dvojbene situacije na terenu te na njih očitovanja nadležnih tijela Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja (Građevinske inspekcije), Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture i Upravnog odjela za turizam Splitsko-dalmatinske županije. Ovim je uvelike olakšan posao predstavnicima jedinica lokalne samouprave, gradova i općina, koji često imaju dileme kako na terenu implementirati neki zakon ili propis s jasnim razgraničenjem ovlasti pojedinih subjekata koji sudjeluju u poslovnima upravljanja pomorskim dobrom.

– Podsjećamo, na web portalu nalazi se i prvi online registar s pretraživačem kojim  je omogućena pretraga svih danih koncesija i koncesijskih odobrenja za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije.

Sa zadovoljstvom konstatiramo kako su podaci o aktivnostima na web portalu “Pomorsko je dobro” najbolji dokaz potrebe transparentnog rada tijela regionalne i lokalne samouprave koja se na ovaj način u javnosti percipiraju kao servis na usluzi svim svojim građanima – poručuju iz Županije.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime