U HNK Split otvorena “Codeanywhere Shift konferencija”: Hit je robot koji kuha!

Kroz dva dana konferencije, 1. i 2. lipnja, Shift postaje mjesto susreta IT profesionalaca, tvrtki, domaćih i stranih institucija, predstavnika investicijskih fondova, studenata i medija

Codeanywhere Shift konferencija, najveća informatička konferencija u jugoistočnoj Europi, otvorena je danas u 11 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu.


Zahvaljujući petogodišnjoj tradiciji Shift konferencije, Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija pozicionirali su se na mapi Europe kao jedan od informatičkih centara. Kroz dva dana konferencije, 1. i 2. lipnja, Shift postaje mjesto susreta IT profesionalaca, tvrtki, domaćih i stranih institucija, predstavnika investicijskih fondova, studenata i medija.

Konferencija iz godine u godinu okuplja sve veći broj stručnjaka te domaćih i inozemnih gostiju. Ove godine govornici su bili Christian Heilmann ( Microsoft), Luka Abrus (Five), Cyrille Fauvel (Autodesk), Ike DeLorenzo (Heroku), Christoph Reinartz (Trivago), Peter Brussard (Rosetta Stone), Ryan Christiani (HackerYou) i Luciano Mammino (Planet9).

 

Službeno otvaranje je održao organizator Ivan Burazin. Za Dalmacija Danas komentirao je povijest ove važne konferencije u Splitu:

– Kada se sjetimo kako je sve počelo, nije ni internet radio kako treba, sada je sve na zavidnom nivou. Svi detalji su bili poznati ove godine danima unaprijed. Broj ljudi koji sudjeluje se udvostručio, tako da imamo veliku razliku ovogodišnje konferencije u odnosu na njene početke.


Burazin je komentirao najavu nekih kandidata da Splitsko-dalmatinska županija mora postati IZ županija.

– Mislim da je to prvenstveno na nama, ljudima iz tog sektora. Osijek je napravio sjajan posao, Zagreb je na nivou, a kod nas se dosta toga mijenja. Shift je naš doprinos toj zajednici. Pomoć ćemo svima u tom nastojanju. Kada je riječ o “startupovima“, on je uspio u Južnoj Africi, Kini… Nema prepreka da kod nas ne zaživi. Svi mi koji smo prošli ovaj put pomoć ćemo početnicima.Burazin nam je komentirao hit konferencije, robota koji kuha!

– Od podne danas imamo izlagača koji ima robot-kuhara i kuha od danas sve do kraja konferencije. Mislim da kuha rižot i svi će ga imati prilike kušati – kazao je.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/312785675809375/” bottom=”30″]

Za organizaciju cijelog događaja zaslužan je Codeanywhere, jedan od najuspješnijih hrvatskih startupa. Riječ je o tvrtki koji razvija cloud rješenja za „programiranje u hodu“, kojima omogućavaju programerima razmjenu datoteka, mapa i kompletnih razvojnih okruženja u realnom vremenu. Kompanija s već nekoliko lokalnih i inozemnih kapitalnih investicija ured, osim u Splitu, ima i u centru svjetske IT industrije – gradu Palo Altu u Kaliforniji.

Jedan od izlagača na ovogodišnjem Shift-u je splitska tvrtka “Get by bus” koja zapošljava oko 20 ljudi, a prosjek godina je ispod 30. Vlasnik Ante Dagelić upoznao nas je s proizvodom koji su došli predstaviti.

– Napravili smo aplikaciju koja nudi ljudima mogućnost da kupe karte za međugradski prijevoz u 50 gradova europe na internetu. Nema čekanja na kolodvoru, sve napravite na internetu, isprintate i donesete vozaču. Krenili smo kao startup koji je uskoro postao najuspješniji splitski startup, a plan nam je ostati u Splitu, a neke urede ćemo otvoriti i vani. – rekao je Dagelić.

Na pitanje koliko im je teško bilo u Hrvatskoj pokrenuti jedan ovakav startup, rekao je da to više ovisi o pojedincima, jer ako se nešto želi, može se

– Krenuli smo s Hrvatskom, a onda smo se širili po regij. Što se tiče pokretanja startupa, u Splitu je trenutno moguće oformit kvalitetan tim za razvoj bilo kakvog softvera, no vani je puno lakše doći do investicije. – rekao je Dagelić.

Atrakcija dana je bio robot koji sam kuha tvrtke GammaChef. Nakon prezentacije, svi posjetitelji su imali priliku kušati rižot kuharskog robota. Predstavnici GammaChef-a , Marin Kovačić i Dražen Drnas objasnili su nam kako funkcionira.

– Danas smo tu da predstavimo robota kuhara koji može spremati sva jela iz jednog lonca, znači, rižoti, gulaši, manistre, azijska jela i slično. Kuva ko pravi kuvar. Svi recepti, osim desetak koji su već uprogramirani, se kreiraju tako da netko dođe i kuva na njemu, znači, osoba ubaci namirnice i umjesto da dodaje na primjer ulje, sol, pritišće botune, a robot zatim pamti te recepte za buduću upotrebu. Nakon šta se unese recept, korisnik dođe, ubaci sastojke, odabere recept i vrati se za sat vremena, robot sve skuha. – rekao je Kovačić.

– Cij nam je da ovaj robot dođe na police i da ga svi mogu imati u kući. Plan je to realizirati kroz nekih godinu dana, a cijena će biti u razini nekog malo skupljeg kuhinjskog aparata. – otkrio nam je Brnas.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0