U DUZS-u održan međunarodni sastanak posvećen analizi protupožarne sezone

Održan je sastanak neformalne radne skupine o suradnji šest zemalja korisnica zrakoplova tipa Canadair

Atraktivni i interesantni požari koji su ovo ljeto harali Dalmacijom, su pokazali kako itekako nismo spremni da se učinkovito borimo nedaća koje nam servira Majka Priroda te su ukazali na propuste u organizaciji i kritičan manjak opreme hrvatskih vatrogasaca koji su nadljudskim naporima, zajedno s lokalnim stanovnicima, branili domove.


Zbog toga je danas u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje održan sastanak neformalne radne skupine o suradnji šest zemalja korisnica zrakoplova tipa Canadair, koji je bio posvećen analizi protupožarne sezone i prijedlogu novog zakonskog okvira Europske komisije vezanog uz civilnu zaštitu.

Sadašnjim prijedlogom sustav civilne zaštite unaprijedio bi se jačanjem prevencije, boljom predvidljivosti reakcije i pojednostavljenjem administracije. U sadašnjem ciklusu upravljanja rizikom od katastrofa uočena je praznina između procjene rizika i prevencije, koja bi se popunila stvaranjem namjenskih pričuvnih kapaciteta za odgovor pod zapovjedništvom i kontrolom Komisije, tzv. rescEU-a, i to  kapaciteta za gašenje šumskih požara iz zraka, kapaciteta za crpljenje crpkama visokog kapaciteta, kapaciteta za potragu i spašavanje u gradovima, timovi poljskih bolnica i timova za hitnu medicinsku pomoć.

Uprava za civilnu zaštitu i krizno upravljanje Ministarstva unutarnjih poslova Francuske Republike pokrenula je 2016. godine inicijativu za osnivanje neformalne radne skupine o suradnji šest zemalja korisnica zrakoplova tipa Canadair u gašenju požara u cilju obnove zrakoplovnih kapaciteta i buduće suradnje. Neformalnu radnu skupinu čine Hrvatska, Grčka, Francuska, Italija, Portugal i Španjolska. Državna uprava za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske aktivno je sudjelovala na prvom sastanku zemalja Europske unije koje koriste zrakoplove tipa Canadair u gašenju požara, održanom u Parizu 4. travnja 2016. Glavna područja suradnje su obnova zrakoplovnih kapaciteta i operativna suradnja, trening pilota, letna sigurnost, održavanje i logistika.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0