Zbog loše demografske slike svake godine u Hrvatskoj je sve manje škola. Problema imaju i male seoske i područne škole koje sve teže opstaju. Jedna od njih koja još uvijek nije stavila ključ u bravu je Osnovna škola u Tijarici koju pohađa tek deset učenika.

Jedan profesor i dvoje učenika. Tako uglavnom izgleda nastava u Osnovnoj školi u Tijarici.

– Ovako mi je lakše naučiti, profesor se samo meni posveti i tako. Bolje bi bilo da nas je više, ali evo, što je, tu je – rekao je Mate Sablić, učenik 7. razreda OŠ Stjepan Radić u Tijarici.

U školi je osam razreda, u svakom po učenik ili dva. No, petaša i prvaša uopće nema.

– Ovdje na ovom području radim već 37 godina. Meni nedostaju djeca. Kad ne čujete onaj smijeh djece, onu njihovu užurbanost u igri, u svemu, to ne može biti kao kad ima više djece – izjavila je Franka Ivančić, učiteljica razredne nastave u OŠ Stjepan Radić u Tijarici.A više djece nedostaje i školarcima pa manjak vršnjaka nadoknađuju na razne načine.

– Imamo web stranicu s igrama i videopozive s učenicima iz drugih škola – rekla je Viktorija Izabela Pavić, učenica 3. razreda OŠ Stjepan Radić u Tijarici.

– Sudjelujemo u raznim projektima, dopisujemo se s raznim školama, šaljemo si čestitke za Božić, to nam je najdraže kad radimo – kazao je Marko Babić, učenik 3. razreda OŠ Stjepan Radić u Tijarici.

Umjesto dječjeg smijeha školskim hodnicima u ovoj osnovnoj školi sada uglavnom odzvanja tišina. A sjećaju se stariji, nekada je u ovoj zgradi bilo i do šest stotina učenika. No, opadanje broja stanovnika učinilo je svoje.

Pa su gotovo prazne učionice ovdje surova stvarnost. S obzirom na mali broj učenika, nastavnici moraju kombinirati razrede. Šesti i sedmi razred zato su skupa na satu.

– Ja sat moram podijeliti u dva dijela, po 20 minuta, obraditi dvije lekcije u jedan sat. Znači, dvije lekcije koje su potpuno suprotne – izjavio je Nikša Radan, profesor povijesti i geografije u OŠ Stjepan Radić u Tijarici.

Iz resornog ministarstva poručuju kako se zalažu za što bolje uvjete rada u školama. Do lipnja imaju rok predložiti novu mrežu školskih ustanova za svoje područje.

U ovoj školi se nadaju da će reorganizaciju i preživjeti.

– Dogodine imamo 4 prvaša tako da, nikad se ne zna. Imamo nešto mladih obitelji koje su ostale u mjestu i koje tu žive. I evo, vidjet ćemo – rekla je Ana Bravić, ravnateljica OŠ Stjepan Radić u Tijarici.

Svjesni da bez djece i škole, u malim mjestima nema ni života, piše RTL.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime