Split ima svoje “male” velike ljude koji ga obilježavaju. Oni nisu na TV ekranima, nisu u politici, nisu vlasnici kafića, restorana i hotela. Svojom jednostavnošću uljepšavaju dan onima koji barem na trenutak “izvade” glave iz svojih mobitela, koji barem na kratko iskoče iz strke života i posla.

VEZANI SADRŽAJ:

Jedna od takvih osoba je jedna simpatična 44-godišnja ulična glazbenica. Možda se ni po čemu bitnom ne razlikuje od ostalih uličnih svirača, no po jednome je sigurno različita. Švicarska je državljanka, došla je u Split iz jedne bogate države i jedne skladne obitelji u grad koji je zavoljela cijelim svojim srcem.

Radi se Kathrin Kopp koja je upoznala sve “čari” hrvatske birokracije u svojoj dugotrajnoj i mukotrpnoj borbi da dobije pravo na obrt i pravo legalnog sviranja na splitskim ulicama. Iako je prije nekoliko godina dobila sve potrebne papire i iako su je Splićani u punom smislu riječi prihvatili kao svoju i ona njih kao svoje, i dalje je do konca prošle godine dolazilo do povremenih nesporazuma s komunalnim redarima koji su brzo nestali kada se o slučaju oglasio sam Grad Split.

 

Jučer se Kate na društvenim mrežama pohvalila sjajnom viješću. Nakon što je 5 godina imala privremeni boravak, boravak je službeno postao trajni.

“Kate vam je jučer riješila papire za stalni boravak” – napisala je Kopp na Facebooku, dobivši mnogobrojne čestitke.

– Stalni boravak nije isto što i državljanstvo. Iman sva prava osim biračkog. Sada se moja pravna situacija bitno popravila jer više ne moram strahovati što će biti s mojim boravkom u Splitu, odnosno u Hrvatskoj.

Zasad ne planiram mijenjati ono što radim, ali imam jednu želju. To je da snimim samostalni nosač zvuka. Pišem pjesme i već se dosta toga skupilo, bilo bi mi žao kada bi takve pjesme ostale nezabilježene. Žanrovi su različiti; od klasičnih dalmatinskih pjesama o moru i jugu do pjesmama s duhovnim “dodirom” – kazala je za Dalmacija Danas.

Pitali smo Kathrin rade li joj komunalni redari probleme.

– Ne. Od zadnjeg članka u medijima nisam imala ni najmanju neugodnost. Zapravo spornih situacija nikada nije bilo, tek nešto nesporazuma prethodnih godina, ali to smo uvijek nekako riješili – kaže nam simpatična Švicarka, od sada sa stalnom splitskom adresom.

Nadarenoj i dobroćudnoj glazbenici čestitamo što je dobila tako dugo željeni trajni boravak i nadamo se da će upravo u gradu pod Marjanom sebi osigurati materijalnu egzistenciju.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime