Stalno jačanje juga tijekom srijede uvod je u višednevno natprosječno razdoblje u Dalmaciji. Najviše dnevne temperature zraka bile su od 21°C nad otvorenim morem do 28°C ponegdje u dolini Neretve. Još toplije bit će sljedećih dana!

Nad zapadnim Sredozemljem nalazi se ciklona s čije će prednje strane nad naše područje stalno pritjecati vrlo topao, ali ne odveć vlažan zrak. Zračna masa koja stiže nad Jadran je pustinjskog podrijetla, odnosno stiže sa sjevera Afrike pa u sebi sadrži i čestice pustinjskog pijeska i prašine. Ta će pojava još izraženija biti sljedećih dana.

Jugo je u Dalmaciji doseglo olujne udare, a iza 21 sat na službenoj DHMZ postaji Split Marjan izmjereni su udari do 103 km/h.

 

Temperature zraka u večernjim satima znatno su više u odnosu na utorak navečer. Izvjesno je da će veći dio Dalmacije imati tropsku noć, odnosno temperatura zraka niti u jednom trenutku neće biti niža od 20 stupnjeva. Najviše je zatoplilo u zaleđu sjeverne Dalmacije. Primjerice, na kninskom području temperature su do 13 stupnjeva više u odnosu na sinoć.

Temperaturna razlika zadnja 24 sata

Između 21 i 22 sata najtoplije je bilo na makarskom priobalju s temperaturom zraka do vrlo toplih 26°C. U isto vrijeme na vrhu Biokova je 10°C.

Temperature zraka u Dalmaciji u 22 sata

Još toplije i vjetrovitije bit će u četvrtak. DHMZ je unutar sustava MeteoAlarm izdao narančasti stupanj upozorenja za more Dalmacije zbog juga. U četvrtak će biti promjenjivo oblačno, tek ponegdje uz malo kiše. Najviše dnevne temperature bit će od 22 do 29°C.

Vrlo vjetrovito će biti još rano u petak, a onda će jugo prestati tijekom dana. Bit će toplo i vrlo toplo.

Daljnji porast temperature zraka očekuje se u dane vikenda koji će biti većinom suh, ali i pretežno oblačan. Temperature zraka u nekim dijelovima Dalmacije rast će do vrućih 30 Celzijevih stupnjeva.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime