Počelo je sve prije nekih 10-ak godina u Splitu kada ih je već tada vezalo prijateljstvo, veliko, iskreno i puno zafrkancije, te ljubav prema kulinarstvu i te male tajne tih velikih majstora kuhinje po kojima su postali prepoznatljivi kulinarski chefovi.

I kako su počeli tada – skromno, nenametljivo, tako su nastavili i danas, u istom ritmu i s istim okusom.

Kroz sve te godine uspona i padova, najbolje su naučili o sebi samima ali i kako je bio težak taj njihov početak. U svim svojim uspjesima nisu zaboravili misliti na druge te pomagati onima najpotrebitijima, posebno djeci.

Oni su jedni od najboljih hrvatskih i splitskih chefova, a zbog svojih kulinarskih umijeća i onog što pored toga rade dobili su u javnosti svojevrsni nadimak “trio fantasticus”.

Njihova su imena Hrvoje Zirojević, Braco Sanjin i Ivan Pažanin.

Osim njihovih sjajnih kulinarskih kreacija kojima su stvorili svoj besprijekoran chefovski imidž s mediteranskim štihom, kako su zajednički istakli, nastavili su i dalje ponizno i s jednakim žarom tamo gdje su započeli prije tih 10-ak godina pa su tako svoj kulinarski opus dobrotvornim kulinarskim akcijama diljem Hrvatske.Kako je istaknuo svojevrsni glasnogovornik ovog trojca Hrvoje Zirojević, u svom uspjehu su od prvih dana istih razmišljanja i djelovanja, bez obzira na svojevrsnu medijsku pozornost koju uživaju pa tako uvijek nastoje ostati ponizni i što je pomalo neobično, udruženim snagama nastoje sudjelovati u mnogim humanitarnim akcijama diljem Hrvatske, spremajući pri tome svoje delicije na raznim gala eventima kao svoj doprinos u raznim humanitarnim i dobrotvornim akcijama. U mnogim takvim akcijama su i sami organizatori, interes javnosti je sve veći te chef Hrvoje Zirojević dijeli oduševljenje sa svojim sugovornicima Ivanom i Bracom da je dobro činiti dobro i da ih ispunjava što daju svoj doprinos onima kojima je najviše potrebno.

Kako su skoro uglas naglasili, to je nešto što se nosi iz kuće od rođenja, malo tko može ostati inertan bez reakcije na vapaj djece i svih potrebitih u društvu. Osim što ih raduje i istinski ispunjava pomagati potrebitima a posebno djeci, svojim učestalim angažmanima u raznim humanitarnim akcijama žele animirati sve društvene institucije da se stalno bave i aktivno sudjeluju u rješavanju takvih problema i teških zdravstvenih i socijalnih slučajeva. Svojim plemenitim kulinarskim akcijama, skromno i nenametljivo, ali s velikim ponosom motivirali su mnoge svoje prijatelje iz Splita i cijele Hrvatske da se uključe u njihove razne humanitarne akcije na što su također vrlo ponosni.

Hrvoje Zirojević je višestruko nagrađivani hrvatski chef i kuharski virtuoz koji je svoju karijeru započeo u splitskom ACI-iju a potom po elitnim splitskim restoranima dok je danas alfa i omega elitnog i ekskluzivnog restorana “Laganini” na Palmižani. U izboru prestižnog svjetskog gastronomskog vodiča “Gault&Millau” za 2019. dobitnik je uglednog priznanja za chefa godine, a svoje specijalitete je spremao mnogim zvijezdama poput Bona Voxa, holivudskih glumaca, poznatih sportaša, glazbenika i raznih svjetskih poznatih zvijezda.

Uz vrhunske kulinarske delicije, jednako se posvetio stalnoj edukaciji pa danas predaje na splitskoj Visokoj školi “Aspira” na Studiju gastronomije i opatijskom Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Uz impresivan životopis i briljantnu karijeru koju je stvarao godinama, Splitu i Dalmaciji je stalno ostao vjeran, a mediteranski kulinarski štih je njegov prepoznatljiv brand.

Braco Sanjin je rođeni Riječanin koji se doselio i zaljubio u Split, specijalist mediteranske kuhinje koji posjeduje veliko međunarodno iskustvo od pet godina rada u talijanskom prestižnom skijaškom resortu Madonni di Campiglio u hotelu Ariston gdje ujedno tri godine proveo kao chef kuhinje. Jedan je od osnivača Saveza mediteranskih i europskih regija, a iza sebe ima sedam elitnih restorana od Istre do Dalmacije u kojima je postavio visoke standarde. Danas je glavni chef kultnog splitskog restoran bara Perivoj. Spremao je svoje specijalitete za mnoge poznate zvijezde, od Stinga, Joea Cockera, Naomi i mnoge druge, a posebno treba spomenuti da ovaj hvaljeni i nagrađivani kuhar je prije dvije godine mobilizirao svoje kolege da kuhaju za vatrogasce i ostale gasitelje u obrani Splita od velikog požara.

Najmlađi među ovim trojcem, ali ništa manje vrijedan te jednako popularan, Ivan Pažanin je svoju karijeru kao chef gradio temeljito i ustrajno, uz mentorstva vrhunskih majstora kuhinje, prošavši put od običnog kuhara po restoranima do kuhara na ledolomcima po vodama Antarktika, potom kao chef u elitnim splitskim restoranima do glavnog kuhara za F1 tim “Red Bulla”, Novaka Đokovića, Johna Malkovicha i mnoge druge zvijezde. Osim kuhanja slavnim i poznatim estradnim osobama, jedan od najvećih uspjeha nakon niza godina provedenih u inozemstvu bio je kad je postao chef prestižnog i poznatog restorana “Don Dino” gdje je spremao vrhunske specijalitete po kojima je postao prepoznatljiv. Posebno se istaknuo po svom britkom i nadasve sjajnom utisku kojeg je ostavio u kulinarskom showu “3, 2, 1 – kuhaj”. Danas je ponosni chef kultnog restorana “Štorija”.

Ovaj trio fantasticus za svoj gastronomski i kulinarski opus zaslužuju svaki respekt, a za svoje plemenite humanitarne akcije zaslužuju veliko hvala. Posebno su sretni što imaju svakodnevno priliku svojim kulinarskim specijalitetima i umijećem dati dodatni pečat vrijednosti splitskoj i dalmatinskoj gastronomskoj tradiciji kao i priliku da se vesele svojim novim humanitarnim projektima koje najavljuju i koji tek slijede kroz koje će pomagati Odjelu neonatologije splitskog KBC-a, splitskim Anđelima, humanitarnim udrugama te mnogim drugima, uz iskrenu nadu i želju da će oni kojima je to dužnost prije svega (a to su političari!) učiniti ovo društvo dostojnijim boljeg života svakog građanina.

Uz jednake želje za naše političare, budimo ponosni na one koji ovo društvo čine boljim. Trio fantastico su ti koji nam svojim primjerima pokazuju pravi put jer dobro je činiti dobro. Kad god možemo!