Već treći dan gori na području Gabela Polja (BiH), a kako sada stvari stoje požar se proširio i na šire područje grada Metkovića.

Kako nam je potvrdio zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Metković Jure Pilj prema njegovim procjenama u požaru je stradalo oko 10 hektara trske i raslinja na području Gabele (BiH) i Metkovića, odnosno susjednog mjesta Vid i mjesta Crnići koji se nalazi odmah uz granicu, a pripada Bosni i Hercegovini.

Naglašava nam da je područje na kojem vatrogasci gase požar teško i nepristupačno pogotovo na graničnom području Crnića gdje je ekipa Javne vatrogasne postrojbe Metković zajedno s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom u ovim danima imala intervenciju.

– U ovome trenutku možemo samo nadzirati teren da se požar ne proširi. Sada najveći dio posla u gašenju obavlja kanader, a nije isključeno da i drugog stavimo funkciju gašenja.

Trenutno su na terenu dvije ekipe po tri vatrogasca iz JVP-a Metković i oni u ovome trenutku nadziru teren – kazao nam je zapovjednik Pilj.

U svemu ovome dosta zabrinjava činjenica da je trenutno na tom području uništen veliki broj prirodnih staništa, osobito na području mjesta Prud gdje se nalazi zaštićeni ornitološki rezervat. Taj rezervat je dio područja Europske ekološke mreže “Natura”.

Naime, to je ekološka mreža pri Europskoj uniji koju čine prirodni stanišni tipovi i staništa divljih vrsta od interesa za Europsku uniju, potvrdila nam je ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Miljas Đuračić koja je izrazila zabrinutost zbog novonastale situacije u ovom dijelu doline Neretve.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime