Danas je na Poljudu u 10 sati upriličeno uručenje donirane hrane i potrepština koji su prikupljeni u akciji koju već tradicionalno organizira grupa splitskih sportskih novinara “4N” (Blaž Duplančić, Tomislav Gabelić, Bernard Jurišić i Marin Maljković). Oni su i ove godine organizirali tradicionalnu humanitarnu akciju “Tona hrane za splitske beskućnike”, tijekom koje su uz pomoć brojnih sportaša i sportskih klubova prikupili hranu i higijenske potrepštine za splitske beskućnike o kojima brine Udruga “MoSt”, te splitsku socijalnu samoposlugu.

Dodjeli humanitarne pomoći prisustvovali su igrači Hajduka Zoran Nižić, Josip Radošević i Toma Bašić uz trenera Željka Kopića i predsjednika Kosa te bivši igrači Mario Pašalić i Goran Milović, a Tonči Stipanović i Filip Jurišić iz Jedriličarskog kluba Mornar dovezli su donaciju kluba.  Uz njih tu su bili predstavnici NK Adriatic, TK Marjan i VK Jadran.

 

Ispred udruge MoSt, donaciju je primila Đordana Barbarić.

– Puno hrane se prikupilo. Ovo je divna akcija, velika imena splitskog sporta koja su sudjelovala u ovome i četiri vrhunska naša sportska novinara koja su pokrenula ovo šest godina za redom. 17 godina je tu naših akcija za ovu vrlo ranjivu socijalnu skupinu govori o Splitu, o nama, koliko nam je teško. S druge strane, to je veliki izazov i zapravo priča o splitskoj solidarnosti i nije mit. Svake godine se iznova dokazuje da postoji, da ima velik broj naših sugrađana koji sudjeluje na razna načine socijalnoj samoposluzi, beskućnicima, našem radu i srce je stvarno kad se ovo vidi kazala je Barbarić

Kaže da prihvatilište sada ima 35 stalno smještenih korisnika.

– Više od 110 je korisnika koji gravitiraju našoj samoposluzi. Zadnjih godina smo se orijentirali isključivo na skupinu beskućnika, to je socijalna samoposluga “Solidarnost” za ovu skupinu građana. Podijelili smo to između drugih humanitarnih organizacija, tako da splitski beskućnici koji ne borave u prihvatilištu gravitiraju samoposluzi, ali i raznim drugim vidovima podrške; od dnevnog boravka, kroz različite oblike informiranja, savjetovanja i korištenja različitih usluga poput tuširanja, zamjene odjeće i sl.

Ljudi pomažu na dnevnoj bazi ovu priču socijalne samoposluge, ona je zaživjela. Pokušali smo je po splitskom modelu potaknuti i u drugim gradovima jer se radi o ogromnoj podršci ovoj kategoriji građana. Nažalost, broj siromašnih građana koji su u potrebi iz godine u godinu raste, tome smo svjedoci svi. Ta brojka u Splitu premašuje 1300 ljudi. Oni primaju zajamčenu socijalnu pomoć, dakle žive od 800 kuna mjesečno, a znamo koliko je to nedovoljno za dostojanstven život – rekla je čelna žena splitske udruge MoSt.

Evo kako i vi možete pomoći  – mala donacija je velika donacija!

Ako se netko pita kako građani mogu pomoći, evo što vam je činiti…

– Građani na različite načine mogu pomoći, ne treba biti pretenciozan i razmišljati koliko toga donijeti. Nekoliko konzervi puno znači, uvijek kažemo da je malo mnogo, jer kada netko od beskućnika dođe, obično traži neki jednostavan proizvod kojega može odmah konzumirati, dakle konzerva je najdragocjeniji proizvod koji se može ponuditi ovoj skupini građana zaključila je Barbarić.

Novinar Tomislav Gabelić je istaknuo da se radi o šestoj po redu akciji.

– Kada je akcija prije pet godina pokrenuta, nazvali smo je ‘Tona hrane za splitske beskućnike’, no ‘tona’ je već u drugoj sezoni prerasla u dvije, pa tri…, tako da s ponosom možemo otkriti da će u svom šestom izdanju, kao što je bio slučaj i u svakom prethodnom, donacija dvostruko premašiti prošlogodišnju, a prema prvim procjenama skupljeno je više od 70.000.00 kuna u hrani i higijenskim potrepštinama.

Akciju su ove godine podržali HNK Hajduk, Taekwondo klub Marjan, Klub splitskih olimpijaca, muški i ženski Košarkaški klub Split, Golf klub Split 1700, Vaterpolo klubovi Jadran i Mornar, Ragbi klub Nada, MNK Tommy, NK Adriatic…, a privatne donacije dali su bivši igrači i kapetani Hajduka Lovre Kalinić, Nikola Vlašić, Mario Pašalić, Mijo Caktaš, Goran Milović i Mario Maloča, bivši kapetan KK Splita Nikola Vujčić, potom Blanka Vlašić, sestre Ana i Lucija Zaninović, Splitski savez sportova. Logističku podršku i konkretan doprinos akciji i ove je godine dala Tvrtka ‘Tommy’, i to donacijom hrane i potrepština u iznosu od 10.523,90 kuna, na čemu smo im iznimno zahvalni – kazao je Gabelić.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0