Naša sugovornica je zanimljiva operna umjetnica Barbra Garić koja je osnovnu glazbenu naobrazbu stekla na Glazbenoj školi „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu. Tijekom srednjoškolskog školovanja nije pohađala glazbenu školu, već je maturirala u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Sudjelovala je na nekoliko seminara i tečajeva diljem Hrvatske i Europe. Prisustvovala je na natjecanju „Concorso Internazionale Musica Sacra“ u Rimu.

Isto tako, nastupala je u Njemačkoj, Portugalu, Austriji, Italiji, te je bila član Katedralnog mješovitog zbora. U srpnju 2009. održala je solistički koncert sakralne glazbe u katedrali Sv. Lovre u Trogiru s pijanisticom Martinom Mičija. Pjevala u emisiji „Lijepom našom“ i na Hipodromu u Zagrebu na Svetoj misi koju je predvodio Sveti Otac.

Održala je božićne koncerte u Centrima za kulturu u gradu Zagrebu, božićni koncert u Muzeju Mimara, te koncert za „Noć muzeja¨ u muzeju Mimara uz pratnju pijanista Marija Čopor. U prostorijama Zajednice Nijemaca u gradu Zagrebu održala je večernji koncert njemačkih i talijanskih opernih arija uz pratnju prof. Marija Čopor.

U Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest zajedno sa „Društvom Hrvatska žena“ održala je humanitarni koncert gdje je sav prihod išao Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra.

U ožujku mjesecu 2018.godine pjevala je na euharistijskom slavlju u katedrali sv. Josipa uz pratnju zbora „Hrvatica“ iz Zagreba, pod dirigentskom palicom Javora Valjak. Isto tako, u travnju mjesecu 2018. godine u zagrebačkoj katedrali pjeva solo dijelove na Euharistijskom slavlju povodom izbornog sabora društva „Hrvatska žena“ uz orguljašku pratnju Javora Valjak i zbora „Hrvatica“.

Barbara, kako se i gdje predstavljaš javnosti i na koji način?– Svake godine održavam sakralne koncerte uz klavirsku pratnju Maria Čopor u zagrebačkim crkvama, te u crkvama diljem Hrvatske, pa taku i u Splitu. Želim pomagati potrebitima , duhovnom, sakralnom pjesmom koja na poseban način širi emociju prema ljudima, slušateljima. Zanimljivo je spomenuti, da sam kao “gost-profesor” u osnovnim skolama(5-8 razred) držala predavanja o povijesti glazbe(dakle, od pretpovijesne i drevne glazbe,pa sve do 20st.) i u svakom razdoblju sam im otpjevala ariju,koral, mjuzikl…(ovisno o razdoblju), kako bi se djeca bolje upoznala sa glazbom i dobila predodžbu uživo kako to zvuci…

I to mi je zadovoljstvo što se umjetničkima angažmanom mogu izraziti na zadovoljstvo onih koji vole ovu vrstu glazbe.

Radila je sa nekolicinom eminentnih profesora u Zagrebu, a najviše ističe suradnju sa prof. Stojan Stojanovom Gančev. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je završila i magisterij.

Diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku u klasi prof. Berislava Jerković.

Kada si nastupila u Dalmaciji?

– Pa to je bilo nedavno i to u Kaštelima imala sam jedan prigodni koncert u jednoj vili, za manji odabrani dio publike, u kojem smo snimali video materijal s kojim ćemo pozvati sve dobre ljude širokog srca da pomognu djeci o kojima skrbi Udruga UNUO sa sjedištem u Zagrebu, o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Imam namjeru još nastupati po Dalmaciji, u crkvama, muzejskim prostorima ,kulturnim ustanovama, a sve u svrhu humanosti i dobrih djela.

Zaključimo ova umjetnica s ljubavlju želi ljepotu klasične glazbe približiti što većem broju zainteresirane publike, i tako educirati i mlađi dio publike te im na taj način omogućiti i kroz izvedbu skladbi i kroz pričanje povijesti pojedinih dijela, ulazak u to kulturno bogatstvo klasične glazbe.

Sretno, Barbara!

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime