Tko je kriv sto poljoprivrednici za samo jedan dan gube čak 25 posto potpore?

Intenzitet javne potpore predane do 1.7. Iznosi najviše 75%, dok projekti predani nakon 1.7 mogu dobiti najviše 50% od ukupnih prihvatljivih troškova projekta

Saborska zastupnica MOST-a, Ivana Ninčević Lesandrić, na svojoj Facebook stranici komentirala je pad sustava Agroneta zbog čega bi posljedice mogli trpjeti mladi poljoprivrednici koji zbog ovog kvara neće u roku stići prijaviti svoje projekte.


Njenu objavu prenosimo u cijelosti:

Zbog pada sustava Agroneta i nemogućnosti prijave za poticaje u poljoprivredi Ministarstvo poljoprivrede treba produžiti rok apliciranja za javnu potporu od 75%.

Projekt koji bi poljoprivrednicima i to ponajviše mlađim, omogućio potporu od 75% do poticajnih 90%, pretvorio se u debakl i znatni gubitak od čak 25% potpore.

Naime, natječaj za operaciju 4.1.2. “Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš” omogućio bi poljoprivrednicima da uz dobar projekt i ispunjavanje uvjeta, dobiju korisnu financijsku potporu.
Intenzitet javne potpore predane do 1.7. Iznosi najviše 75%, dok projekti predani nakon 1.7 mogu dobiti najviše 50% od ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

Za mlade poljoprivrednike koji ispunjavaju uvjete natječaja intenzitet potpore uvećava se za daljnjih 20%.


U vrijeme realno malog broja onih koji žele ostati u zemlji i baviti se poljoprivredom, ovakvi javni poticaji od ključnog su značaja.

I sto bi Ministarstvo poljoprivrede trebalo učiniti kad se dogodi da sustav Agroneta koji treba omogućiti pravovremenu prijavu do 1. srpnja, a samim time i 25% vise poticaja, prestane raditi dva dana prije isteka roka za predaju projekta zbog, kako piše na njihovoj stranici: “radova na informacijskom sustavu Agencije za plaćanja“?Ako zaposleni u Ministarstvu poljoprivrede sami ne znaju, treba im pomoći sugestijom da konačno isprave krivo i produže rok prijava kako bi poljoprivrednicima omogućili ono što im je padom Agronetovog sustava nepravedno uskraćeno.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0