Tisuće u Povorci ponosa u Zagrebu: “Izborit ćemo da seksualnost bude prostor slobode i užitka”

Povorka ponosa počela je okupljanjem u 15 sati na Rooseveltovu trgu ispred Muzeja Mimare te se nastavila središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima

Šesnaesta Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji koja se u subotu održala pod sloganom “Slobodan život počinje ponosom” okupila je prema riječima organizatora oko 10 tisuća sudionika.


S nje su poručili da im je, kako bi mogli zaista živjeti slobodno, potrebno omogućiti da budu otvoreni u pogledu svojeg rodnog identiteta i spolne orijentacije, a da kao preduvjet za to moraju imati materijalnu sigurnost i neovisnost.

Povorka ponosa počela je okupljanjem u 15 sati na Rooseveltovu trgu ispred Muzeja Mimare te se nastavila središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima – Trgom maršala Tita, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom, Šoštarićevom ulicom do Ribnjaka – gdje je završila javnim skupom i koncertom, piše N1.

Sudionici su nosili transparente s porukama “S oltara mržnja, iz povorke mržnja”, “Plenky budi peder”, “Svaka fobija je robija”, “Moja mačka je gay”, “Zašto je muškarac u haljini na ulici peder, a u Crkvi svećenik?”, “Ružno je mrziti ljubav”, “Isus liječi homofobiju”, “Mržnja nije obiteljska vrijednost”, “Samo ljubav”.

Povorku podržali političari i poznate osobe iz društvenog života

Povorku su podržali i brojni političari i poznate osobe iz društvenog života – v.d, predsjednika HNS-a i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, bivši HNS-ovci Anka Mrak Taritaš i Gordan Beus Richembergh, predsjednik SDP-a Davor Bernardić, član predsjedništva SDP-a Bojan Glavašević, SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin, bivši SDP-ov ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, bivši predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i drugi.

– Drago mi je da sam tu, predstavljam nove vrijednosti ove Vlade. Funkcija Vlade je da pomiri različite skupine” – izjavio je Štromar.


Štromar smatra da je dobro da predstavnik Vlade dođe te da se vidi da treba podržavati različita mišljenja. – Razgovarao sam i s premijerom Andrejem Plenkovićem da i on dođe na Pride, ali rekao je možda drugi put. Šalim se, naravno – kazao je Štromar.

Povorka je prošla bez incidenata. Jedan je protivnik reagirao na okupljanje tako da je na Trgu bana Jelačića mirno stao pred povorku sa slikom Isusa, na što ga je policija udaljila od povorke. Povorku su čuvali specijalci, a građani su sa zanimanjem pratili povorku, a neki su im i mahali te ih slikali.Ne pristajemo na represivni režim koji nam se pokušava nametnuti

Prije početka povorke, organizatori su pročitali proglas u kojem su poručili da će se izboriti da seksualnost bude prostor slobode i užitka te da ne pristaju na represivni režim koji im se pokušava nametnuti, piše N1.

– Tu smo da prkosimo ideji da postoje muška i ženska tijela, i muške i ženske uloge. Mi kažemo: postoje ljudska tijela, a svoju ćemo ulogu u ovom društvu definirati same. Tu smo da poručimo da su naša iskustva i identiteti stvarni i vrijedni – stoji u proglasu koji su organizatori pročitali uoči početka povorke ispred Mimare.

– Tu smo i da prkosimo ideji da seksualnost mora biti u službi reprodukcije. Naša tijela nisu tu da opslužuju. Izborit ćemo da seksualnost bude prostor slobode i užitka. Nećete nas disciplinirati. Nećete nas stavljati na mjesto. Ne pristajemo na represivni režim koji se pokušava nametnuti – istaknuli su.

Uz tjelesnu autonomiju, slobodu seksualnosti te društveno i pravno priznanje rodnog identiteta, iz Zagreb Pridea zahtijevaju da se socijalna prava temelje na potrebama pojedinke i pojedinca, a ne na formi obitelji i zajednice u kojoj se živi te da se zločini iz mržnje prema LGBTIQ osobama efikasno procesuiraju i kažnjavaju.

Zahtijevaju da se osigura slobodan i siguran život za sve mlade – od zlostavljanja u obitelji i u školi.

– Zahtijevamo društvo solidarnosti u kojemu će svatko reagirati pri svjedočenju siromaštvu, nasilju i diskriminaciji prema bilo kome – navode, između ostalog, organizatori Povorke.

– Jer slobodan život počinje kad nam je osigurana egzistencija, kad smo slobodne od nasilja, kad same odlučujemo o svom tijelu i slobodno se rodno izražavamo, kad živimo u zajedništvu s drugim ljudima, kad smo solidarne, kad smo hrabre – poručili su.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0