Tijekom 2020. velike promjene u radu nedjeljom: Trgovci će moći raditi samo nekoliko nedjelja u godini?

Ukidanje rada nedjeljom u trgovini bio bi udar na turizam, potrošnju i cijeli gospdarski rast, smatra glavni direktor Emmezete Slobodan Školnik


Nakon 11 godina – ponovno se uređuje rad nedjeljom. Iz Vlade su potvrdili da će mijenjati Zakon o radu i uskladiti ga s odlukom Ustavnog suda iz 2009. koji je ukinuo zabranu rada. Ovaj put rad trgovina bio bi ograničen na nekoliko nedjelja u godini. Sindikati očekivano zadovoljni, no trgovci upozoravaju da će ograničenje – ugroziti gospodarski rast.


Rad trgovina nedjeljom u idućoj bi godini mogao biti zakonom ograničen, slično kako je to uređeno i u Austriji, najavio je na Božić Gordan Jandroković. A austrijski model znači da bi trgovci mogli raditi samo nekoliko nedjelja u godini. Oni u turističkim zonama mogu odabrati ljetne nedjelje, a ostali primjerice one u prosincu, javlja HRT.

– Najbliži smo, i to mogu potvrdit austrijskom modelu, u ovom trenutku diskutiramo koliko je to nedjelja koje bi poslodavci mogli definirat kao radne nedjelje, kazao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Za ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića bitno je kod rada nedjeljom, “budu pokriveni i svjetonazorski i ekonomski ciljevi” kako “redefiniranje rada nedjeljom ne bi ugrozilo ekonomiju”.

– Sindikat trgovine Hrvatske podržava ovu inicijativu koju smo čuli od gospodina Jandrokovića da će doći do izmjena Zakona o trgovini i da će se regulirati rad nedjeljom. To je nešto za što se mi dugo vremena borimo i smatramo da će to biti u korist radnika, izjavila je predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić.

No ukidanje rada nedjeljom u trgovini bio bi udar na turizam, potrošnju i cijeli gospdarski rast, smatra glavni direktor Emmezete Slobodan Školnik. Smatra kako je Hrvatska danas u utakmici s Bugarskom, a ne i s Austrijom. To su neusporedive ekonomije, Austrija ne ovisi o turizmu i trgovini. Povlačiti direktnu paralelu nije dobro za Hrvatsku, kazao je.

U KTC-u, trgovačkom lancu koji će već od prvog siječnja ukinuti raditi nedjeljom, blagdanima i praznicima, novi prijedlog podržavaju. “Smatramo da je bilo kakav pomak po tom pitanju bolji nego trenutačno stanje, jer su nedjelje postale u potpunosti radni dani. Smatramo da taj dan mora biti rezerviran za obitelj”, stoji u priopćenju Ivice Katavića, predsjednika Upravnog odbora KTC-a.

Zakon bi mogao biti prihvaćen, kažu u Vladi, u prvoj polovini sljedeće godine.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime