TAEKWONDO SPORT ZA SVE „Ma nije ovo samo projekt, ovo je blago i vrijednost za cijeli život”

Svi roditelji i članovi su iznimno zadovoljni i sretni ovom suradnjom.

Posljednje dvije godine taekwondo klub Marjan nije bio samo dom vrhunskim sportašima i mlađim dobnim kategorijama. Bio je dom djeci sa sindromom Down koji su se kroz projekt Taekwondo sport za sve integrirali i uključili u treninge, zavoljeli sport i postali dio kluba i kolektiva. Osmjeh na njihovim licima prilikom svakog dolaska na trening bio je najveća nagrada i potvrda koliko je sport dobar za psihičko i fizičko zdravlje svakog čovjeka. Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda s ciljem uključivanja djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti.


„Ma nije ovo samo projekt, ovo je blago i vrijednost za cijeli život. Sretna je i ponosna, a s njom smo sretni i mi što je imala privilegiju družiti se i učiti zajedno s najboljim timom. Tako i ona dobiva neprocjenjivo bogatstvo i životno iskustvo.“ – rekla nam je Nevena Glavinović, majka najmlađe volonterke udruge.

Pandemija koronavirusa i višestruko zatvaranje vrata sportskih dvorana rastužilo je sve korisnike projekta i onemogućilo ih da pred prepunom dvoranom pokažu ono za što su se pripremali pune dvije godine. Ostali su uskraćeni za pljesak na otvorenoj pozornici i njihove iskrene osmjehe koje nitko ne može podariti na način na koji to mogu djeca s Down sindromom. No, unatoč svim problemima koje je COVID-19 prouzročio u 2020. godini članovi udruge vrijedno su trenirali sve vrijeme, što u dvorani, što putem Zoom aplikacije.

„Hvala TKD Marjan na ukazanoj prilici da naši mali-veliki sportaši svojim malim koracima prate velike. Hvala našoj dragoj trenerici Toniji Bonković na trudu i ljubavi s kojima vodi svaki trening. Svojim predanim radom uspjela je da djeca zavole taekwondo i jedva čekaju utorak i četvrtak. Nažalost, dio vremena trening je bio izvan dvorane, ali i Zoom trening bio je važan za tjelesnu aktivnost naše djece.“ – odgovorila je Anđa Kaleb, majke članice udruge.

Zadovoljstvo ne kriju i ostali roditelji sudionika ovog projekta.

„Od prvog treninga, prvog kontakta s osobljem Taekwondo kluba “Marjan” Gracia je jednostavno zavoljela trenirati i to je postalo neizostavan dio njenog tjednog rasporeda. Ogroman napredak bio je vidljiv već nakon samo par treninga, njene motoričke sposobnosti i samopouzdanje su jačale svakim boravkom u klubu i druženju s trenerima i svojim prijateljima iz udruge.“ – Stela Grgić, majka sudionice.Da bi djeca ipak dobila priliku polagati za pojaseve, natjecanje je organizirano putem Zoom-a. Natjecanje je održano u subotu, 12.12.2020, a na Zoom sastanak su se uz trenericu priključili i Marjanovi ispitivači, koji su potvrdili da su sudionici uspješno položili za viši pojas. Nakon uspješnog polaganja svi su imali priliku osobno doći preuzeti svoju nagradu u vidu pojasa i diplome.

Svi roditelji i članovi su iznimno zadovoljni i sretni ovom suradnjom.„Hvala klubu i predivnim trenerima što su u doba pandemije kroz cijelo proljeće i sada opet na jesen uveseljavali i razgibavali našu djecu. Naučili su ih vještinama kako bi položili pojas. Svima je ovo novo i neobično preko mreža, no Ana je jako bila sretna što je mogla položiti. Zadnjih dva tjedna trening nažalost nije bio moguć u dvorani, ali djeca su bila baš sretna nakon položenog pojasa“ – svoje zadovoljstvo je iskazala Angela Jozić, majka sudionice projekta.

Taekwondo klub Marjan i udruga Sindrom Down 21 surađuju već duži niz godina kroz različite humanitarne akcije, ali s ovim projektom po prvi puta su se njihovi članovi integrirali u sport i zakoračili u klupske dvorane. Nadaju se da će se ova suradnja uspješno nastaviti i po završetku ovog projekta te da će uskoro svi skupa trening u sobi zamijeniti onim u dvorani.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
6
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime