SVJETSKI DAN GLAZBE Večeras pjesma na Voćnom trgu, Marmontovoj i Starom placu

Iako se tradicija nastavlja, ove godine se održava na skromniji način sve u skladu sa sloganom 'Ostanimo odgovorni'

Split večeras od 20.30 sati obilježava Svjetski dan glazbe. Nastavlja se neprekinuti niz jedinstvene manifestacije prvog dana ljeta u organizaciji splitskog HGU.


Iako se tradicija nastavlja, ove godine se održava na skromniji način sve u skladu sa sloganom ‘Ostanimo odgovorni’.

Zadržala se bit, na otvorenom sviraju glazbenici dokazanog talenta za muziciranje i glazbene izvedbe koje osvajaju publiku na prvu, ali ovaj put ne širom grada, nego na tri mjesta, ispred Starog placa, na Voćnom trgu i u Marmontovoj ulici.

Ispred ulaza u legendarni Stari plac predstavit će se grupa Magic Whish sa Željanom Jaman kao vokalnom solisticom koja na sebi svojstven način publici donosi pjesme različitih glazbenih stilova i u kojima se izvrsno snalazi praćena vrhunskim instrumentalistima.

Ana Uršula Najev inače studentica glume na splitskoj Akademiji dramskih umjetnosti i s iskustvom nastupa u teatru i na filmu će nam uz pratnju svog banda u drevnom ambijentu Voćnog trga izvesti svoj program pjesama.


U Marmontovoj ulici za dobar ritam pobrinut će se duo Anka & Yellow Orchestra kojeg čine Anka Ilijašević-Nikolac i Ilija Utrobičić. Svojim repertoarom privući će publiku diskretnijih i intimnijih, ali jednako intenzivnih glazbenih usmjerenja.

– Pridržavajući se naputaka nadležnih institucija u svjetlu sintagme ‘Ostanimo odgovorni’ na prvi dan ljeta obilježit ćemo i Međunarodni dan jazza koji se inače slavi 30.04. svake godine, ali je zbog poznatih razloga morao biti odgođen. Izvođači će na tri lokacije na kojima će biti nastupi u svoj repertoar uvrstiti i jazz standarde – najavila je tajnica splitskog HGU Ivana Gutović Čičo.I u najteže vrijeme epidemije koronavirusa splitski su glazbenici iz svojih domova, sa svojih balkona i vrhova zgrada svirali, pjevali i donosili glazbu svojim sugrađanima.

– Glazba bodri duh i liječi ranjena srca. Tako će biti i večeras kad ćemo obremenjeni iskustvom pandemije na poseban način biti povezani s našim sugrađanima, ali i svim gradovima i mjestima koji odaju počast glazbi – podvukla je.

U većini zemalja svijeta koje su već niz godina u lancu obilježavanja Fette de la music taj je lanac, nažalost, prekinut. U kolijevkama glazbe, primjerice u Ialiji i Francuskoj bit će live stream, gdje je situacija s koronavirusom povoljnija, obilježit će se na ulicama.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime