Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

SVIBANJ ZA PRSTE POLIZAT' Makarska rivijera postaje epicentar eksplozije okusa

AUTENTICA FOOD&WINE FESTIVAL 10.- 20. SVIBNJA 2024.
D.D. / Foto: PRESS29. travnja 2024. 11:14
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Jeste li znali da, na radost zagriženih gastronomada i turističkih znalaca, u svibnju Makarska rivijera priprema najukusniji festival ikada?

Desetodnevno događanje, naziva elegantnog kao i sam njegov sadržaj - Autentica Food&Wine 2024 –rezultat je zajedničkog truda turističkih zajednica općine Brela, grada Makarske, općine Tučepi i općine Podgora, uz partnerstvo TZ Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko-dalmatinske županije i Bluesun hotela; a održat će se od 10. do 20. svibnja 2024.. Odlučite li se za makar neko od događanja u sklopu raskošnog prigodnog programa, otkrit ćete zašto je makarski svibanj - baš za prste polizat'!

Tekst se nastavlja nakon oglasa
image 16
GALERIJA
Kliknite za pregled

RIJEČ STRUKE. Manifestacija započinje svečanim otvorenjem 10. svibnja u Bluesun hotelu Soline u Brelima, za ljubitelje gastronomije odista interesantnim panelima na temu Uloge gastronomije u razvoju destinacije i Koncepta izvrsnosti i originalnosti u gastronomiji, koji će u fokus staviti trendove na na eno-gastro tržištu te stanje i mogućnosti unapređenja domaće gastronomije, uz prezentaciju Dalmatinske marende. Veseli nas što će ovu priliku uveličati uistinu zvučna imena domaće gastro scene - od najrenomiranijih chefova u Hrvatskoj, poput Rudolfa Štefana, chefa i vlasnika restorana Pelegrini u Šibeniku, omiljenog kulinarskog čarobnjaka Ivana Pažanina te pastry chefice Tee Mamut!

U narednim danima, morske oaze koje smo do sada poznavali najviše po božanstvenim plažama - Brela, Tučepi, Makarska i Podgora – postat će pravi mali epicentri – eksplozije okusa!

Naime, njihovi će restorani i konobe kroz sve dane festivala nuditi tradicionalnu Dalmatinsku marendu po promotivnim cijenama, posjetiteljima će vrata otvoriti kušaonice vina i maslinova ulja, a svaka općina i grad na rivijeri jedan dan unutar festivala priredit će na javnim gradskim trgovima feštu od hrane i vina, gdje će se kuhati tradicionalna dalmatinska jela, izlagati proizvodi lokalnih OPG-ova, te će se moći degustirati i kupiti vina i maslinova ulja. Naravno, kako to u Dalmaciji obično i biva, vrhunska hrana i piće bit će neizostavno začinjeni i nastupima poznatih izvođača.

image 14

POSJETITE LI TUČEPE 11. svibnja, guštat ćete u Dalmatinskoj marendi predstavljenoj u okviru cooking showa Blue Sun hotela i lokalnih ugostitelja, a nas posebno vesele i signature kokteli od craft gina kreiranog korištenjem aromatičnih trava s obronaka Biokova i agruma sa sunčanih otoka, koje će na Autentica barmen showu pripremati lokalni virtuozi iz vrgoračke destilerije Poetica!

MAKARSKA će 16. svibnja jednostavno prštati od okusa – pored degustacije vrsnih vina makarskih i imotskih vinara, paških sireva, proizvođača meda iz Udruge medara, pršuta te craft piva iz Prve makarske pivovare, posjetitelji će guštati u autentičnom Makarskom rižotu, koji će uz svesrdnu pomoć izvrsnog makarskog kulinara Maria Tomaša pripremiti nitko drugi doli omiljeni domaći chef Ivan Pažanin!

Bit će za Ivana i ocjenjivačkog posla – u društvu kolegica - meštrovice Tee Mamut i čuvarice jela biokovskog kraja Vedrane Vele Puharić, ocjenjivat će i Makarana torte, u čijem spravljanju će se natjecati vrsne domaćice, a mi jedva čekamo probati profinjenu slasticu od badema, koja će nam dočarati kako se jelo u gospodskim kućama makarskog kraja! A kao da već to nije dovoljno, začina ovoj večeri bit će pregršt. Radionica Kist i pit koja sljubljuje umjetnost i vino, atraktivan probiotički napitak - domaća Kocha Kombucha, i za kraj, nastup klape Cambi na Kačićevu trgu!

IDUĆEG DANA, 17. svibnja, u Podgori, vrijeme je za iskonske tradicionalne, ali i signature poslastice – naime, uz Dalmatinsku marendu, dane otvorenih restorana, kušaonica vina i maslinova ulja te sajam OPG-ova, očekuje nas radionica izrade Kumpeta, slastice koja je obilježila Mediteran i čiji nam korijeni dolaze iz praskozorja civilizacije - ovu iznimnu delikatesu, čiji naziv dolazi od latinske riječi cupida – poželjna, naučit će nas spravljati Vedrana Vela Puharić! Dozu raskošno slatkog donijet će i Autentica chocolate workshop by Nadalina, a dozu kofeina vrijedni barmeni, koji će u sklopu Autentica barmen showa pripremati i Podgora's signature coffee, dok će se u večernjim satima pripremati Podgora's signature cocktail by Poetica Gin. Pored još jedne radionice Kist i pit, mi nikako ne bismo propustili ni cooking show na kojem se priprema “Dalmatinska teća”  hotelske kuće Medora Hotels & Resorts. Sve će biti upotpunjeno zabavnim programom by DJ-Dupli Izgubljena generacija te premijernim nastupom Klape Podgora.

image 10

U ISTOM TEMPU NASTAVLJAJU I BRELA, koja će nam narednog dana, 18. svibnja, pružiti još jednu priliku da se kroz cooking show upoznamo sa toliko omiljenim i ovom podneblju svojstvenim konceptom Dalmatinske marende – mjestom će zamirisati slasna tuna na pašticadu, ali i blitvenjak, u čijoj se pripremi možete okušati u još jednoj radionici pod budnim okom Vedrane Vele Puharić. Neizostavni Autentica barmen show i začin za kraj večeri – koncert klape Berulia, pobrinut će se da makarska gastro avantura sa tradicijskim potpisom Vama i Vašim nepcima ostane – a gdje drugo, nego u ponajljepšem sjećanju!

PROGRAM:

BRELA 10.05.2024.

Bluesun hotel Soline – otvorenje festivala i stručni paneli
10.00 – svečano otvorenje uz pozdravne govore
10:15 – Prezentacija projekta Dalmatinska marenda-Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske
županije
10.30 – Panel 1- Uloga gastronomije u razvoju destinacije
Sudionici: Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko –dalmatinske županije, Turistička zajednica grada Novalje, Bluesun hoteli, Restoran Pelegrini Šibenik
11:45- edukativna radionica -Prava i odgovornost restoratera kod usluga prema gostu –
dr.sc. Ivo Mravičić
12:00 – Panel 2 -Koncept izvrsnosti i originalnosti u gastronomiji
Sudionici: Mario Tomaš Kalelarga Makarska, Ivan Pažanin chef, Tea Mamut pastry chefica,Josip Brna Vilma – slastice Rab, Martina Pernar Škunca – Udruga proizvođača Paškog sira, Andrija Vasilj Carska vina Međugorje, Neno Bašić Kostadinović agencija Taste Dalmatia

3

TUČEPI 11.5.2024 - Riva

DANI DALMATINSKE MARENDE U KONOBAMA I RESTORANIMA od 10-20.05.2024.
Konoba Postup, Restoran Gajeta, Restoran Gusari i Restoran Riva.
11.05.2024.
11.00 – 20.00 -Autentica expo – sajam autentičnih OPG proizvoda
12.00-13.00 – Cooking show: Dalmatinska marenda: Chef Bluesun hotela Goran Staničić i Frane
Vidić Restoran Riva
14:00-15.00 – Gastro patrola, chefovi i novinari obilaze restorane i konobe
17:00 – Autentica barmen show – lokalni barmeni i Gin Poetica pripremaju signature koktele
Zabavni program uz DJ-a i Specijalci band

MAKARASKA 16.05.2024. – Kačićev trg

DANI DALMATINSKE MARENDE U KONOBAMA I RESTORANIMA od 01-31.05.2024.
Restoran hotela Biokovo, Restoran Bura, Restoran Cvit Soli, Restoran Gastro Diva, HOPS –beer
and food factory, Konoba Kalelarga, Restoran Marineta i Restoran Point.
16.05.2024.
11.00-21.00 – Autentica expo- sajam autentičnih OPG proizvoda
12.00-13.00- Cooking show – Dalmatinska marenda -Mario Tomaš Konoba Kalelarga i Ivan
Pažanin pripremaju Makarski rižot
14.00-16.00- Gastro patrola , chefovi i novinari obilaze restorane i konobe
17.00-18.00- degustacija i ocjenjivanje torte Makarane, stručni žiri: Tea Mamut, Ivan Pažanin,
Vedrana Vela Puharić
18.00-19.00- Autentica barmen show – signature kokteli uz Gin Poetica i Kocha Kombucha
18.00-20.00- Kist&Pit- radionica slikanja uz degustaciju vina
Zabavni program uz DJ Ante Jakir
21.00-23.00- Koncert grupa Cambi

1

17.05.2024. PODGORA - Riva

DANI DALMATINSKE MARENDE U KONOBAMA I RESTORANIMA od 10-20.05.2024.
Bistro Taste- Hotel Medora Auri Family Beach Resort ,Uljara i kušaonica Acinger, Restoran
Ahipara, Restoran Klemić, Restoran 2 Monkeys, Restoran Roko, Restoran Vruja.
17.05.2024.
14.00-15.00- Gastro patrola , chefovi i novinari obilaze restorane, konobe i kušaonice
15.00-21.00 – Autentica expo- sajam autentičnih OPG proizvoda
15.00-16.00- Vedrana Vela Puharić – izrada Kumpeta
16.00-17.00 – Autentica chocolate workshop by Nadalina čokolade i Podgora signature kavu
17.00-18.00- Autentica barmen show – signature kokteli uz Gin Poetica ,Kocha Kombucha
18.00-20.00- Kist&Pit- radionica slikanja uz degustaciju vina
18.00-20.00-Cooking show- Dalmatinska teća- pripremaju Chefovi Medora Hotels & Resorts
Zabavni program uz DJ Dupli Izgubljena generacija
20.00-21.00- premijera- nastup Klape Podgora

F W fest 109

18 05.2024. BRELA - Lučica

DANI DALMATINSKE MARENDE U KONOBAMA I RESTORANIMA od 10-20.05.2024.
Restoran Arca, Restoran Burin, Restoran Šampion, samo 18.05.2024. Restoran Feral, Restoran
Hrast, Bistro Lungomare
18.05.2024,
11.00 – 21.00 – Autentica expo – sajam autentičnih OPG proizvoda
12.00-13.00 – Cooking show: Dalmatinska marenda: Chef Bluesun hotela Berulia Goran Staničić
priprema Tunu na pašticadu
13.00-14.00- Vedrana Vela Puharić- izrada Blitvenjaka
14:00 -15.00– Gastro patrola, chefovi i novinari obilaze restorane i konobe
17:00 -18.00– Autentica barmen show – Caffe bar Mul i Gin Poetica pripremaju signature koktele
Zabavni program uz DJ-a i Vice –saksofon
19.00-21.00- koncert Klapa Berulia

 

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
U Kaštelima podijeljeno 1200 porcija bakalara. Ivanović uputio božićnu čestitku sugrađanim
6
min
U Kaštelima podijeljeno 1200 porcija bakalara. Ivanović uputio božićnu čestitku sugrađanim
VIDEO Peco: "Ma, koristim ih i po kiši": Vaso: "S njima možete i na Advent"
19
min
VIDEO Peco: "Ma, koristim ih i po kiši": Vaso: "S njima možete i na Advent"
Piplica: "Puljak je znao da se pogoduje izvođačima na Žnjanu i šutio je"
30
min
Piplica: "Puljak je znao da se pogoduje izvođačima na Žnjanu i šutio je"
"Tri ure vozila je od Sinja do Splita": U ferati se nalazili cijeli svati, a netko je u Dicmu otkačio vagon s pršutima i vinom. Ovo su tri priče o legendarnoj Sinjskoj reri
35
min
"Tri ure vozila je od Sinja do Splita": U ferati se nalazili cijeli svati, a netko je u Dicmu otkačio vagon s pršutima i vinom. Ovo su tri priče o legendarnoj Sinjskoj reri
FOTO Prizori požara u Trogiru: lica građana govore više od riječi
37
min
FOTO Prizori požara u Trogiru: lica građana govore više od riječi
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    19. prosinca 2025. 17:12
  • Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    19. prosinca 2025. 22:07
  • Djevojka (29) oduzela prednost BMW-u koji je jurio 125 km/h: Poginuo njen sin (4) i pijani vozač (34)
    Djevojka (29) oduzela prednost BMW-u koji je jurio 125 km/h: Poginuo njen sin (4) i pijani vozač (34)
    20. prosinca 2025. 10:55
  • Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
    Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
    19. prosinca 2025. 21:56
  • "Zašto se oblačite kao teroristi Islamske države? Zašto HOS, a ne MUP? Ako ne znate što je bilo, bolje da nikad ne saznate"
    "Zašto se oblačite kao teroristi Islamske države? Zašto HOS, a ne MUP? Ako ne znate što je bilo, bolje da nikad ne saznate"
    19. prosinca 2025. 18:20
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.