Četvero hrvatskih državljana koji su u nedjelju s još 250 Europljana francuskim zrakoplovom evakuirani iz epicentra epidemije koronavirusa, kineskog grada Wuhana, nalazili su se u neposrednoj blizini kobne zaraze, piše Slobodna Dalmacija.

Na istom letu s njima u Europu je doputovala osoba nesumnjivo zaražena koronavirusom, belgijska državljanka – objavila je Agencija za javno zdravstvo kraljevine Belgije.

Belgijanka zaražena koronavirusom je s još 250 putnika iz barem 15 različitih zemalja u nedjelju zrakoplovom Air Francea A380 iz Wuhana sletjela u vojnu bazu kod Marseillesa. Svi putnici su zadržani u 14-dnevnoj preventivnoj karanteni u odmorištu Carry le Rouet i u centru za obuku vatrogasaca u Aix-en-Provenceu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske potvrdilo je još u nedjelju da su iz Kine na jug Francuske stigla i četiri hrvatska državljana koji će prije povratka kući ondje morati provesti dva tjedna u obaveznoj izolaciji.

Aktualno otkriće da je s njima u avionu putovala i zaražena osoba njihov povratak u Hrvatsku naglo komplicira i izlaže ih dodatnoj liječničkoj podozrivosti: čak i unutar izolacije putnici su se slobodno kretali i međusobno družili, dok im je bio zabranjen samo kontakt s vanjskim svijetom.

Eksplozivno širenje nepoznatog virusa na najplastičniji način oslikava teritorijalno šarenilo putnika iz ovoga zrakoplova: virus jednim jedinim letom iz Kine latentno može biti rutinski prenesen i raširen u čak 15-ak različitih država. Među zadržanim putnicima kod Marseillesa najbrojniji su Francuzi, devet je Begijanaca i četiri Hrvata, dok nacionalnosti ostalih nisu poznate, piše Slobodna Dalmacija.Belgijanka koja se nakon medicinskih testova pokazala pozitivnom na koronavirus navodno je u dobrom tjelesnom stanju i ne pokazuje vidne znakove bolesti.

Iz francuske karantene je u noći s ponedjeljka na utorak posebnim letom prebačena u sveučilišnu bolnicu Saint Pierre u Bruxellesu.