Sveučilište u Splitu će u četvrtak, 13. prosinca u 12 sati u Vijećnici Rektorata, Poljička cesta 35, II. kat, svečano uručiti ugovore za sedam tvrtki korisnika Programa provjere inovativnog koncepta PoC7 (eng. Proof of Concept) koji su svoje projekte prijavili kroz Ured za projekte i transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu (UTT).

Projekte je kroz UTT prijavilo ukupno 14 tvrtki od koji je 7 odabrano za financiranje, ukupna vrijednost ugovorenih projekata je cca 3.400.000,00 HRK, provode ih isključivo prijavljene tvrtke od kojih su dvije novoosnovane. Za provedbu projekata otvoreno je 6 novih radnih mjesta.

Inovacije koje će se razvijati kroz ovaj projekt su: pametna plutača koja će omogućiti kontrolu protoka plovila na sidrištima, marinama i nautičkim lukama, kompozitni filtracijski sustav koji omogućava istovremeno odvijanje dviju funkcija pročišćavanje zraka i obogaćivanje zraka negativnim ionima i antioksidansima, adaptivna priprema hrane na dislociranim lokacijama, vakuumski destilator eteričnog i ljekovitog bilja, NeuroTrader – znanost optimalnog odlučivanja, unaprjeđenje tehnološkog procesa mariniranja kozica i CleaNet – izrada prototipa automatskog uređaja za čišćenje mreža s izolacijom nametnika.

Program provjere inovativnog koncepta provodi se u okviru Hrvatskog projekta tehnologijskog razvoja (engl. Croatia Science & Technology Project – STP II) u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Svjetskom bankom. Zadaća provedbe Programa dodijeljena je HAMAG-BICRO-u.

Inovacijski program PoC namijenjen je subjektima malog gospodarstva (mikro, malim i srednjim poduzećima) s ciljem pružanja podrške inovacijama u najranijoj fazi istraživanja kako bi se osigurao pred-komercijalni kapital za tehničku i komercijalnu provjeru inovativnog koncepta. Provjera inovativnog koncepta potrebna je kako bi se potvrdili dokazi kako su novi procesi ili tehnologija ostvarivi i kako potencijalno mogu imati komercijalnu primjenu.

HAMAG BICRO provodi PoC program kroz suradnju s organizacijama za potporu poslovanja (Prepoznati centri), čija je uloga pružanje podrške natjecateljima kroz postupak prijavljivanja i implementacije projekta. Ovaj model pokazao je obećavajuće rezultate, obzirom da uvelike doprinosi uspješnijoj suradnji HAMAG BICRO-a s potencijalnim korisnicima na terenu, pružajući podršku korisnicima na putu od tehnološkog razvoja i pripreme za komercijalizaciju do tržišta.Ured za projekte transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu je jedan od prepoznatih centara u provedbi Programa provjere inovativnog koncepta (eng. Proof of Concept) i ima važnu ulogu u postupku Prijave i provedbe projekata. Prepoznati centri, kojih je ukupno 12, ostvaruju inicijalni kontakt s natjecateljima, informiraju ih te zaprimaju Prijave. Osim toga pružaju savjetodavnu podršku u procesu Prijave, a ukoliko je projekt odobren za financiranje Prepoznati centri vrše monitoring i izvještavanje te komunikaciju s HAMAG-BICRO-m koji dodjeljuje sredstva.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime