Donoseći stručne radionice, natjecanja i zabavni program, treće izdanje festivala Grand Gourmet započelo je danas u hotelu Meteor koji će tako do petka 10. studenog biti jedan od centara gastro scene Dalmacije i Hrvatske, pa možda i šire, piše Lokalna Hrvatska.

U Makarsku je, naime, doputovalo preko stotinu natjecatelja iz Hrvatske i još sedam zemalja regije, koji će se u iduća tri dana natjecati u brojnim individualnim i timskim kategorijama – od natjecanja konobara i barmena pa do gastronomskog ‘obračuna’ restorana i konoba. Okupljene natjecatelje danas su pozdravili predstavnici Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija kao organizatora ovog natjecanja, kao i predstavnici domaćina hotela Meteor, Turističke zajednice Makarska, dok je čast da službeno otvori treće izdanje Grand Gourmeta pripala gradonačelniku Juri Brkanu.

– Poznato je da je Makarska turistička destinacija, te da je glavni izvor prihoda naših sugrađana turizam. A ugostiteljstvo je možda i najbitniji segment jer upravo je to ono po čemu se dodatno razlikujemo od drugih destinacija. Jer ako imamo dobre konobare i kuhare, dobre pružatelje usluga smještaja, po tome će nas turisti uvijek pamtiti i vraćati se. Makarska je i do sada imala vrhunskih ugostitelja, a gledajući danas svu ovu mladost koja je iz škole došla u hotel Meteor, vjerujem da se ne trebamo bojati za budućnost. Svima želim uspjeha, da pokažu svo svoje znanje ali i da nauče nešto novo – poručio je makarski gradonačelnik i službeno otvorivši ovogodišnji festival, piše Lokalna Hrvatska.

Vezano za program, Grand Gourmet je nastavio svoju tradiciju cjelodnevnog ritma, pa su prvi sadržaji odrađeni još i ranije ujutro – edukaciju o soli vodio je izumitelj i vlasnik vjetrosolane Ramova Ivan Šimić , a već ‘do ručka’ su zainteresirani mogli nazočiti edukacijama na teme Vina Dalmacije – Zlatarica te Hrvatski pjenušci. Prvi dan festivala donio je i prva natjecanja – školsko timsko natjecanje konobara u sinkroniziranom posluživanju, individualno natjecanje konobara te timsko natjecanje restorana i konoba, piše Lokalna Hrvatska.

Isto tako, prvi dan Grand Gourmeta donosi i edukaciju o pripremama natjecatelja za međunarodna natjecanja, zatim Školu piva, dok će nakon proglašenja pobjednika školskih natjecanja program zaključiti zabavni dio uz Večer vrgorskog kraja, koja je počinje od 19 sati.