Svečano obilježena 40.obljetnica pada helikoptera na Kozjaku

Planinarsko društvo Kozjak svake godine odaje počast poginulima, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na spomen obilježju

U utorak je kod planinarskog doma Putalj na Kozjaku svečano obilježena 40 obljetnica tragičnog pada helikoptera Zrakoplovne baze Divulje, prilikom koje su živote izgubila četiri člana posade: Igor Tičinović, Jovan Stanačev, Ratko Štrbac i Branko Miščević. U trenutku nesreće, posada je pomagala u izgradnji planinarskog doma, tako što su helikopterom prebacivali građevinski materijal s rive u Kaštel Sućurcu, do mjesta gdje danas stoji paninarski dom.


Planinarsko društvo Kozjak svake godine odaje počast poginulima, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na spomen obilježju podignutom u njihovu čast. Tako su napravili i ove godine, a svečanosti su prisustvovali članovi obitelji poginulih, prestavnici grada Kaštela, članovi HGSS-a, kaštelanskih vatrogasaca, mještani, te puhački orkestar HGD Biranj. Tijekom svečanosti, vojni helikopter Zrakoplovne baze Divulje, preletio je nekoliko počasnih krugova u znak sjećanja na poginule kolege.

Predsjednik HPD Kozjak, Tomislav Prolić, izjavio je ovom prilikom, kako je ponosan na mlade ljude koji se svake godine okupljaju na Kozjaku kako bi izrazili počast tragično poginulim članovima posade, iako nisu ni bili rođeni u vrijeme kad se nesreća dogodila. Rekao je i kako je ovaj događaj zavio Kaštela u crno, ali i ujedinio mnoge u namjeri izgradnje spomenika za poginule.

Brat pokojnog Igora Tičinovića, Gorki, izrazio je zahvalnost na spomeniku, te rekao da je lijepo, pogotovo zbog djece poginulih, da imaju mjesto na kojem se mogu prisjetiti svojih pokojnih.

– Dosadašnjih godina tu bi se okupila samo familija poginulih i članovi našeg društva, ali za 40. obljetnicu smo želili napraviti nešto veće i svečanije. Naše misto je nekako počelo zaboravljat ovaj događaj, a puno ljudi i ne zna za njega. Na ovaj način smo ih želili malo osvijestiti, jer ipak su tu poginile četiri osobe koje su pomogle u izgradnji doma, koji služi ne samo za planinare, nego i za cilo misto i šire. – rekao je jedan od organizatora, dopredsjednik HPD Kozjak, Ivica Perković.

Zahvalio je HGSS-u, Zračnoj bazi Divulje, HGD Biranj, ostalim društvima i svima koji su svojim prsisutvom pomogli uveličati ovaj dan.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0