PIŠE: BOŽAN ŠTAMBUK

Velik broj upita za savjete vezane za ovu temu me potaknuo da za svoj prvi blog napišem ukratko kako promatrati i zabilježiti ovaj spektakularni astronomski fenomen.

O kometu

Komet C/2020 F3 otkriven je svemirskim teleskopom NEOWISE, otud mu i ime, radi se o retrogradnom kometu (kreće se u suprotnom smjeru od ostalih tijela u sustavu) s orbitom bliskom paraboli. Ophodno vrijeme mu je približno 7000 godina tako da preporučujem da iskoristiš ovu priliku. Jezgre kometa su pretežito od leda, prašine i kamenitih čestica. Sunce osvjetljava primarni rep i jezgru, koja je pretežito od leda, prašine i kameitih čestica. Postoji i mogućnost razvitka sekundarnog, plinovitog repa svojstvene plave boje zahvaljujući ionizaciji. Komet NEOWISE je prije nekoliko dana počeo razvijati ionski rep.

Gdje i kada

Trenutno njegova prividna magnituda je oko  +1.0 (ljestvica prividne svjetline na nebu, (najmanja oku vidljiva magnituda je 6.5) te bi trebao biti vidljiv golim okom tijekom srpnja 2020. ako se ne raspadne, svakako preporučujem dalekozor.  Oni u područjima visokog svjetlosnog onečišćenja (u većim gradovima) mogu očekivati manju vidljivost.Može vidjeti u ranim jutarnjim satima od 3 do 4 i pol, te na noćnom nebu, netom nakon zalaska sunca. Pripazi da ti nešto ne zaklanja veći dio neba, jer se komet nalazi malo niže na nebu. Naravno, i oblaci mogu pokvariti promatranje.

Za jutarnje promatranje usmjeri pogled na sjever, sjeveroistok. Ravnaj se prema Veneri koja je lako uočljiva (magnituda -4) iza 3 sata ujutro na sjeveroistoku-istoku i nešto manje sjajnijoj zvijezdi Kapeli na sjeveroistoku, više na nebu. Komet NEOWISE je približno ispod Kapele, u ravnini s Venerom. Napominjem da će s vremenom odmicati prema sjeveru. Zgodno je imati kompas. Za noćno promatranje usmjeri pogled prema sjeverozapadu.

Za one naprednije, preporučujem besplatni program Stellarium gdje možeš pratiti sva nebeska tijela (potrebno je zasebno u postavkama unijeti nove komete).

Kako fotografirati

Fotografiranje kometa nije puno drukčije od npr. zvjezdanoga neba ili Mliječne staze (više o tome u sljedećem blogu), no kako je trenutno vidljiv netom prije zore treba pripaziti na trajanje ekspozicije.

Kao i inače za astrofotografiju, što si dalje od svjetlosnog onečišćenja to bolje. Stanje svjetlosnog onečišćenja u tvojoj blizini možeš provjeriti na ovoj stranici: www.cleardarksky.com

Od objektiva preporučujem teleobjektive, barem 50mm, sa što širim otvorom blende. Oni su zgodni zbog efekta zbijanja prostora kojim prividno povećavaš pozadinu, odnosno komet. Nedostatak je što moraš biti dosta udaljen od subjekta u prvom planu, ako želiš ukomponirati komet u pejzaž. Konkretno, fotografija niže je snimljena na 105mm sa 100 metara udaljenosti.

Komet Neowise u punom sjaju iznad antičkih ruševina villae rusticae “Mirje” kraj Postira, otok Brač.

Širokokutne objektive ne preporučujem jer oni povećavaju prednji plan a pozadinu, komet, smanjuju.

Za jasnu jezgru i rep trajanje ekspozicije svakako ne bi trebalo biti dulje od nekoliko sekunda (naročito ako snimaš s teleobjektivom) zbog nastanka star trails-a. No i to može biti zgodan prizor, eksperimentiraj. 🙂

ISO osjetljivost postavi koliko ti aparat dozvoljava bez znatnog šuma, te prema tome postavi otvor blende i trajanje ekspozicije. Za primjer, ja na svom Nikon D3300 dobre rezultate imam s ISO400, f/2.8, 50mm – primjer fotografija ispod.

Svakako preporučam korištenje daljinskog okidača ili barem timera za oštre fotografije.

Portret mene i moje drage na Vidovoj Gori, sjajni Neowise se reflektira u lokvi s Trolokva a na horizontu se vide i noktilucentni oblaci.

Moguće ga je fotografirati i mobitelom, osobno nisam pokušavao, ako ti mobitel ima opciju podešavanja gore navedenih postavki (“Profesionalni” način). Pokušaj ga stabilizirati i uključi timer.

Obrada fotografije kometa, odnosno astrofotografije je tema za sebe o kojoj ću naknadno pisati pa te pozivam da me pratiš.

Snimanje za Odiseju Brač me vodi na divlje staze pa evo par savjeta za kolege avanturiste:

Obavijesti nekog gdje ćeš biti i kad se planiraš vratiti.
Ponesi vodu i eventualno nešto za prigrist.
Informiraj se o opasnim životinjama i poštuj ih.
Preporučujem sprej za zaštitu od nametnika.
Naglavna svjetiljka olakšava rad.

Sretno s promatranjem i fotografiranjem!

Pridruži mi se na Instagramu ili Facebooku.

 1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime