Zašto se crveni marjanska šuma? To pitanje postavljaju Splićani nakon što se posljednjih mjeseci događa prava epidemija odumiranja borova. Iako su neki od borova stariji od 100 godina i iako cijela šuma spada pod kategoriju “stara šuma”, nedavno objavljeni podaci istraživanja Zavoda za zaštitu šuma Hrvatskoga šumarskog instituta sa sjedištem u Jastrebarskom govore da je za 13 posto osušenih borova krivac mediteranski potkornjak, vrsta nametnika koji obitava u sjevernoj Africi i na Pirinejskom poluotoku.

Sušenje borova najviše je zahvatilo sjevernu stranu Marjana, gdje je već teško pronaći dio šume gdje se sušenje nije počelo događati.

Javna prezentacija projekta u prosincu

Ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan, Robert Koharević, za prosinac je najavio javnu prezentaciju projekta kojeg JU izrađuje s Hrvatskim šumarskim institutom, a studija bi trebala dati odgovore što i kako dalje s marjanskom šumom, što uključuje i borbu protiv novonastanjenog nametnika.

Dok se čekaju prve akcije nakon objave spomenutog projekta, stablo po stablo na Marjanu se suši. Tijekom subote prošetali smo marjanskom šumom; od uvale Bene do samog vrha. Borovi se masovno suše, a vidljivo je da se ne radi samo o starim borovima. Zanimljivo, pri vrhu Marjana, uočili smo i nekoliko čempresa koji se suše.

Koliko god nas uvjeravali da stanje nije alarmantno, stanje na terenu pokazuje suprotno. Na Marjanu je sve manje zelenih područja, a počne li hitno provođenje mjera da se to spriječi, posljedice bi za šumu mogle biti nesagledive…

VEZANI ČLANCI: