Sutra obilježavamo svetkovinu Tri kralja, evo priče o Baltazaru, Gašparu i Melkioru

Svetkovina Tri kralja označava svršetak božićnog vremena


Nakon što su, u sklopu Adventa u Splitu, zasjale četiri adventske svijeće koje simboliziraju nadu, mir, radost i ljubav, obilježili smo Badnjak i Božić, a sada je došlo vrijeme za svetkovinu Tri kralja koja označava svršetak božićnog vremena.


Tri mudraca s Istoka prisustvovali su Bogojavljenju

Zanimljivo je da nigdje u Svetome pismu nisu spomenuti kao kraljevi, niti se tamo navode njihova imena Gašpar, Melkior i Baltazar, već se nazivaju trima mudracima. Za mudrace, točnije učenjake, u tekstu Evanđelja stoji grčka riječ magoi. Ne zna se točno odakle potječu, no vjeruje se da su došli s područja Perzije ili Mezopotamije. Bili su zvjezdoznanci koji su tražili istinu o sebi i svemiru, a tako su, prateći betlehemsku zvijezdu repaticu, došli u Jeruzalem pokloniti se novorođenom Isusu i darovati mu tri dara – tamjan, zlato i smirnu. Na njihovom putu, u Jeruzalemu ih je dočekao kralj Herod, koji ih je želio prevariti i natjerati da mu otkriju mjesto gdje se Isus rodio kako bi ga mogao ubiti, no nije uspio.

Kako su mudraci prozvani kraljevima?

U kršćanskoj tradiciji Origen i Tertulijan, teolozi iz 3. stoljeća, pridonijeli su stvaranju današnje slike o tri kralja. Origenu se pripisuje da je tri dara simbolično protumačio: zlato upućuje na Isusovo kraljevsko dostojanstvo, tamjan na njegovo božanstvo, a plemenita mast smirna na njegovu smrt. Tertulijan je mudrace prozvao kraljevima na temelju riječi proroka Izaije koji piše: „A tebe obasjava Jahve i Slava se njegova javlja nad tobom. K tvojoj svjetlosti koračaju narodi, i kraljevi k istoku tvog sjaja“. Tri su kralja u stvari predstavnici poganskih naroda s istoka, koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, tako što im je objavio rođenje Spasitelja.

Kraljevi su različite životne dobi i rase. Time se ističe da svi ljudi trebaju u Isusu prepoznati svoga Gospodina i Boga. Jedan kralj je mladić, drugi je zreo muškarac, a treći starac. Također, Melkior predstavlja Europu, Baltazar Afriku, a Gašpar Aziju. I njihova imena iza sebe kriju značajnu simboliku. Melkior, ime najstarijeg kralja, na hebrejskome znači „kralj svjetla“, ime kralja srednje životne dobi, Baltazar, dolazi od asirskog izraza „Bel-tus-assar“, što u prijevodu znači „Bog štiti njegov život“. Najmlađi kralj, Gašpar, ime je dobio po perzijskoj riječi „Kaspar“ koja znači „čuvar blaga ili rizničar“.

Obilježavanje svetkovine Bogojavljenja

Na ovim prostorima, blagdan Sveta tri kralja veže se uz nekoliko sličnih običaja. Jedan od njih je običaj blagoslivljanja vode, otkuda i dolazi drugi naziv ovog blagdana – Vodokršće, koji je karakterističan za jug Hrvatske. Dan prije same svetkovine, u crkvi bi svećenik blagoslovio vodu, a iz svakog domaćinstva jedna bi žena dolazila u crkvu po blagoslovljenu vodu, kojom bi potom muškarac, glava kuće, poškropio kuću, polja, voćnjake i stoku. Budući da se sveta voda ne smije prolijevati, ostatak vode domaćin bi bacio u vatru. Ovim običajem vjeruje se da je kuća i čitavo imanje sljedećih godinu dana pod Božjom zaštitom.
Sukladno i mnogim teškim trenucima koji su zadesili područja Hrvatske pogođena potresom u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji, na samome kraju Adventa u Splitu podsjećamo se još jednom da nas ljubav sve spaja i daje nam nadu da nas u budućnosti ponovno čekaju blagdani na kakve smo navikli, u zagrljaju najbližih osoba.

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
0
Hagić
10
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime