Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Stručnjak otkriva gdje je najbolje držati krumpir, a mnogi to izbjegavaju

Krumpir često skladištimo u smočnici ili tamnom kuhinjskom ormariću kao i mnogo drugo povrće, poput luka. No, iako kuhinjski ormarić nije sam po sebi loše mjesto za držanje zemljanih plodova, oni koji traže dugovječnost svježih proizvoda trebali bi razmisliti o drugim trikovima za pohranu hrane
D.D. / Foto: Pixabay15. ožujka 2024. 08:13
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Većina krumpira izdržat će tjedan ili dva kada se pohrani na ovaj način, sve dok tijekom procesa ne istruli.

Međutim, Kate Hall, stručnjakinja za hranu i osnivačica The Full Freezera, otkrila je da je, suprotno uvriježenom mišljenju, hladnjak zapravo najbolje mjesto za pohranu krumpira, prenosi N1.

Objasnila je da je početkom 2023. Britanska agencija za standarde hrane promijenila svoje savjete o skladištenju krumpira.

Često nazivana FSA, Agencija za standarde hrane radi na zaštiti zdravlja ljudi i smanjenju ekonomskog tereta bolesti koje se prenose hranom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ranije su njihovi savjeti upozoravali da ne držite sve vrste sirovog krumpira u hladnjaku zbog ozbiljnih zdravstvenih problema u slučaju kuhanja krumpira.

Smjernice za skladištenje hrane bile su da se krumpir čuva na tamnom, hladnom mjestu na temperaturi iznad 6 Celzijevih stupnjeva.

Kate je objasnila: “Postojala je zabrinutost da bi to moglo dovesti do dodatnih šećera u krumpiru, koji se zatim pretvara u akrilamid kada se kuha – tvar koja se povezuje s rizikom od razvoja raka.”

Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da je krumpir sigurno čuvati u hladnjaku te da mu se na taj način čak i produljuje rok trajanja.

Stručnjak za hranu je dodao: “Studija Odbora za toksičnost kemikalija u hrani, potrošačkim proizvodima i okolišu (COT) dokazala je da su te zabrinutosti neutemeljene, pa je hladnjak najbolje mjesto za čuvanje krumpira.”

Postoji, međutim, jedno pravilo kojeg se uvijek mora pridržavati kada je u pitanju čuvanje krumpira u hladnjaku.

To uključuje potpuno sušenje plodova kako bi se uklonili svi tragovi vlage. Stručnjakinja za sigurnost hrane Sylvia Anderson tvrdi da vlaga može uzrokovati truljenje krumpira, što neće utjecati na njegov rok trajanja.

Kako biste pripremili krumpir za hladnjak, prvo obrišite svu prljavštinu suhom krpom, ali nemojte prati krumpir dok ga ne budete spremni koristiti.

Stavite ga u posudu obloženu papirnatim ručnicima, gdje bi trebao ostati svježi do četiri tjedna bez klijanja ili zelenih mrlja na vidiku.

Sylvia je rekla: “Krumpir ispušta plin etilen, koji može uzrokovati brže sazrijevanje i kvarenje drugog voća i povrća. Držite krumpire odvojeno od luka, jabuka i nekih drugih proizvoda osjetljivih na etilen kako biste im produžili rok trajanja.”

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
2
Haha
2
Nice
2
What?
4
Laž
2
Sad
3
Mad
6
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
[OSVRT] Biti djeca II: „Mi djeca sagradit ćemo grad – pun ljubavi!“
11
min
[OSVRT] Biti djeca II: „Mi djeca sagradit ćemo grad – pun ljubavi!“
Dvojicu Srba u Splitu napali zakrabuljeni mladi nasilnici. Pokušali ih izvući iz kombija
26
min
Dvojicu Srba u Splitu napali zakrabuljeni mladi nasilnici. Pokušali ih izvući iz kombija
Advent u Dugopolju: Glazba, druženje i blagdanski ugođaj za sve generacije
36
min
Advent u Dugopolju: Glazba, druženje i blagdanski ugođaj za sve generacije
Ova navika smanjuje rizik od srčanih bolesti i poboljšava san
48
min
Ova navika smanjuje rizik od srčanih bolesti i poboljšava san
Na terenu su policija i vatrogasci. Mrtvo tijelo pronađeno u rijeci Dunav
60
min
Na terenu su policija i vatrogasci. Mrtvo tijelo pronađeno u rijeci Dunav
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
  • KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    4. prosinca 2025. 22:26
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.