Stručnjak o hrvatskom lovu na nove sojeve korone: “Ne bih vjerovao u ludu sreću da nas je britanski soj zaobišao”

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica o lovu na nove sojeve koronavirusa, poglavito onim britanskim, razgovarala je s prof. dr. sc. Kristianom Vlahovičekom s biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.


Na tome se radi – pitanje je kojim tempom. O svemu je za Dnevnik Nove TV govorio prof. dr. sc. Vlahoviček koji je sa svojim timom ulovio tzv. škotski soj u Hrvatskoj.


Što je s lovom na britanski soj?  Profesor Vlahoviček kaže kako je prošlog utorka napravljen konstruktivan i veliki pomak na tom području.

“Sastala se jedna šira grupa ljudi, predstavnici i medicinskog sektora, epidemiolozi, predstavnici Stožera, akademije, stavili smo na stol naše kapacitete i mogućnosti i dogovorili smo jednu strategiju koja će svakako uključivati malo brži i efiukasniji pokušaj da se pronađu ove varijante koje nas malo više zabrinjavaju, a zatim će se i nasumični pozitivni uzorci sekvencirati tako da se pročita cijeli slijed genoma “, kaže Vlahoviček.

Kaže kako je vrlo vjerojatno je da zbog geostrateških prilika Hrvatske britanski soj već na našem tlu.  “Ne bih vjerovao u ludu sreću da nas je zaobišao”, kaže.

Upitan ima li Hrvatska kadar i opremu potrebnu za sekvenciranje genoma virusa odgovara pozitivno.

“Kadra imamo, opreme imamo, a financijski okvir je nešto što još trebamo utvrditi jer je ovakvo testiranje skuplje”, kaže i dodaje kako je već nekoliko kitova na testiranju u Klinici ‘Dr. Fran Mihaljević’. Unatoč novim sojevima, kaže kako se čini da cjepivo još uvijek funkcionira.Ono što sada sve zanima jest – kada bi učinak cijepljenja mogli zaista vidjeti?

Vlahoviček je kao primjer naveo Izrael koji ima oko 30 posto duplo procijepljenih građana.“Oni vide pad u broju zaraženih, umrlih i hospitaliziranih, ali to je u kombinaciji s lockdownom. Trebat će još dugo vremena da za ‘normalno’. Nadam se da ćemo se ubrzati s cijepljenjem, da ćemo doseći 50-60 posto procijepljenosti.

Normalu možemo očekivati kad 60 do 70 posto populacije primi cjepivo ili preboli bolest, onda bismo mogli postići neku kolektivnu imunost. Ako dinamika cijepljenja bude dobra, to možemo možda postići već ove godine”, kaže Vlahoviček.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime