ŠTRAJK UČITELJA I PROFESORA SE NASTAVLJA Evo koje će škole i sutra biti u štrajku

"Sutra je drugi dan štrajka. Mi smo odlučili da sutra štrajkaju 4 županije na dijametralno suprotnim krajevima RH: Splitsko.dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Varaždinska i Međimurska županija"

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja održava konferenciju za novinare na temu najavljenog štrajka u osnovnim i srednjim školama. Sutra štrajkaju 4 županije na dijametralno suprotnim krajevima RH: Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Varaždinska i Međimurska županija. Dakle u svim školama u tim županijama sutra nema nastave, prenosi index.


Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske jučer su izvijestili kako će danas škole u cijeloj zemlji štrajkati dok će ostale dane sudjelovati po nekoliko županija.

“Svaki dan ćemo objaljivati koje će škole štrajkati sutra. To je novina u RH, nismo mi to izmislili, nismo tako kreativni, ali iskustva smo pronašli u europskim isvjetsim sindikatima. Vani znaju štrajkati javne službe na taj način. Mi smo ovo smislili kao stalni pritisak, a na način da učinimo najmanju štetu onima koji su najmanje krivi.

Mi ćemo proći 10 dana cirkularnog štrajka. U 10 dana učenici neće imati dva dana nastavu. Imat će time zorni prikaz građanskog odgoja”, govori Mihalinec.

“Jučer je pao sustav Carneta, danas je pao sustav Carneta, jer svi iz škola šalje izvješćča o štrajku, a i roditeli traže informacije. Mora se uložiti u informatički susatv, nitko ne reagira kada Carnet padne jer učitelji ne mogu upisivati ocjene na kraju školske godine. Možda će sada reagirati, kada roditelji neće moći dobiti informacije.

85 posto zaposlenih u srednjim školama, neću reći članova, je u štrajku. Dobivamo informacije iz srednjih škola da su gotovo svi u štrajku. Ne samo članovi sindikata”, kaže Mihalinec.


“Vlada mora biti zabrinuta s obzirom na današnje podatke. 79,24 posto zaposlenih u osnovnih školama štrajka. U nekim županijama štrajka 99 posto zaposlenih. Ovaj odaziv pokazuje da su svi ujedinjeni u zahtjevima za rastom koeficijanata o složenosti poslova za sve zaposlenike”, rekla je Šprem.

“Nije više pitanje materijalne potplaćenosti, ovo je pitanje borbe za vlastito dostojanstvo. Nastavimo hrabro dalje. Mi ćemo svaki dan u ovom štrajku pokazivati koliko je sustva važan. Danas želim zahvaliti svim roditeljima u RH, koji su upravo velikom ogromnom podrškom već od jučer krenuli davati podršku. Roditelji veliko vam hvala”, zaključila je Šprem.“Sutra je drugi dan štrajka. Mi smo odlučili da sutra štrajkaju 4 županije na dijametralno suprotnim krajevima RH: Splitsko.dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Varaždinska i Međimurska županija. U tim županijama će štrajkati sve srednje i osnove škole. Kako će biti u ponedjeljak, znat će se sutra”, rekao je Mihalinec.

“Sindikalni povjerenici imaju prava, ali i svoje obaveze. Mi smo davnih dana išli prema vladi: Ili štrajk ili uvažavanje zahtjeva sindikata, a to je povećanje koeficijenta. U ovom momentu na današnji dan, kad asmo svi u štrajku, vidimo da su svi odradili svoj posao. Nije lako razmišljati što će biti sutra, napi ljudi informacije imaju: iako je trajala faza mirenja, da bi mi odradili zakonsku normu, mi smo najavili štrajk jučer u 8 ujutor, da je mirene bilouspješno, taj papir bio bi nevažeći. Ali mi smo sve upute poslali na vrijeme. Kod nas u sindikat dolaze isključivo, podrške roditelja, učenika, pisma potpore… Drago mi je da nam učenici daju podršku… Jučer su me pucale emocije, ali podrška je tolika roditelja, da šira javnost razumije da mi ne možemo biti toliko potplaćeni….”, govori Šprem.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime