Štrajk policije izazvao bi kaos u zemlji: Gužve na granici, više zločina…

"Razumijem policajce prema kojima treba imati respekt jer njihovi koeficijenti ne odgovaraju stvarnim potrebama"


Ako policija zaista krene u štrajk kako najavljuju njihovi sindikati, u Hrvatskoj će nastati kaos i bit će puno većih problema od onih koji su nastali štrajkom učitelja. Tada djeca nisu išla u školu 16 dana, a štrajkom policajaca stvorili bi se problemi na granicama i u prometu, a prema najavama njihovih sindikata, došlo bi i do povećanja broja kaznenih djela i prekršaja u prometu. Tako bi se ugrozila sigurnost građana.


“Vani će onda doslovce biti kaos. Zamislite da su na granici kolone više od 10 kilometara, zamislite kako će izgledati migrantske rute, a na granici imamo više od 6500 policajaca. U tom periodu će se povećati i broj kaznenih djela i prekršaja na cestama. Može nastati veliki kaos ako se ne postigne dogovor vlade i sindikata”, poručio je predsjednik Općeg sindikata MUP-a Tomislav Teri koji je rekao da žele dogovor s vladom da svi policijski službenici imaju koeficijent.

Zlatko Sokolar, bivši načelnik Uprave za granicu u Ravnateljstvu policije, Indexu je rekao da smatra kako se sigurnost građana ne bi ugrozila, no da bi štrajk izazvao niz problema, prvenstveno na granicama.

“Nadam se da neće doći do štrajka i da će se vlada i sindikati sporazumjeti. No ove najave štrajka su me iznenadile jer su sindikati MUP-a neki dan potpisali aneks kolektivnog ugovora, a borba za koeficijente očito je potaknuta štrajkom prosvjetara. Ako dođe do štrajka, zaista će biti velikih problema, no nadam se da će se sve riješiti i da štrajka neće biti”, rekao je Sokolar.

Na pitanje što bi se konkretno dogodilo da policija krene štrajkati, rekao je da bi došlo do velikih gužvi na granicama, pogotovo ako se krene u štrajk u predblagdansko i blagdansko vrijeme, kad su pojačane gužve na granicama.

Postoje, kaže, i razne inačice štrajka, poput bijelog štrajka kad bi policija provodila sve ovlasti, ali bi radila usporeno, čime bi se stvorile gužve i to ne bi bilo dobro.

“Razumijem policajce prema kojima treba imati respekt jer njihovi koeficijenti ne odgovaraju stvarnim potrebama. Slažem se da se to ne treba učiniti parcijalno, no treba se to riješiti. Potaknuli su ih učitelji i sad kad i svi koji se osjećaju ogorčeno traže isto, može ih se razumjeti. Svakom čovjeku treba plaća koja mu omogućuje dostojanstven život, posebno u teškim okolnostima u kojima policajci rade, no ovu reakciju sindikata i prijetnju štrajkom uoči Božića smatram pretjeranom. Prijetnja prosvjedom je opravdana, ali ne sada”, rekao je Sokolar.

Kaže i kako je smatrao da se problem s plaćama policije sanirao potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora. Podsjetio je kako se u nekim ranijim vremenima, u trenu donošenja uredbi o plaćama za određene vrste profesija, napravila nepravda na koju sad sindikati reagiraju, piše Index.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime