Točno 10 dana nakon što je otvoreno nadmetanje za projektiranje objekata i same radove na projektu Lećevica, ukupne procijenjene vrijednosti veće od 412 milijuna kuna, stigla je žalba tvrtke “Strabag” na objavljenu natječajnu dokumentaciju kojom se cjelokupan postupak automatski zaustavlja.

Austrijska građevinska kompanija posredstvom svoje hrvatske tvrtke-kćeri očito nije gubila vrijeme, jer je krajnji rok za slanje ponuda potencijalnih izvođača trebao potrajati do 1. travnja.

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, “Strabag” i u ovom slučaju kupuje vrijeme, jer veliki posao projektiranja i izgradnje centra traži pripremu, pa i prikupljanje niza traženih dokumenata radi pripreme ponude, pri čemu treba položiti i milijun kuna kao jamstvo ozbiljnosti ponude, što se ne čini zahtjevnom misijom.

Podsjetimo, najveća austrijska građevinska tvrtka svojedobno je uložila žalbu i na izbor grčke kompanije “Avax” za radove na pristupnim cestama za Pelješki most, ali je Državna komisija za kontrolu javne nabave (DKOM) odbila taj prigovor, pa su Grci dobili taj posao. Međutim, Austrijanci su nastavili s izgradnjom druge dionice na istom prometnom potezu i dobili su ono što im je očito trebalo – vrijeme.

Iako treba što hitnije rješavati ovakve postupke, DKOM u slučaju regionalne “tvornice smeća” ima zakonski rok od mjesec dana za odgovor nakon primitka žalbe. Nakon toga se, ovisno o detaljima pravorijeka, nastavlja natječajna procedura ili se raspisuje novo nadmetanje, pri čemu potencijalni izvođač(i) radova u oba scenarija dobivaju dodatno vremensko razdoblje, a građani, s druge strane, novo probijanje već ionako premašenih rokova za otvaranje centra i, najvažnije, skuplje račune za odvoz otpada zbog plaćanja “penala” radi kašnjenja projekta koji se financira i EU-ovim novcem.Više pročitajte OVDJE.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime